Kazachstan voorbij goudreserves Verenigd Koninkrijk

Kazachstan voegde in maart wederom goud toe aan haar reserves. Die maand werd 3,11 ton goud opgekocht, wat neer komt op zo’n 100.000 ounces. In april steeg het nogmaals met 0,9 procent.

In januari en februari van dit jaar kocht de centrale bank ook al meer dan 7 ton goud. De totale goudreserves van Kazachstan bereikte na de aankopen van april een waarde van zo’n 13,317 miljard dollar.

Kazachstan haalde in maart het Verenigd Koninkrijk net niet in gekeken naar landen met de grootste goudreserves.

Het Verenigd Koninkrijk had 310,3 ton goud in de kluis. Kazachstan stond op 310,1 ton. Met de laatste aankopen in april heeft Kazachstan het Verenigd Koninkrijk hoogstwaarschijnlijk ingehaald met meer dan 312 ton aan goudreserves.

De centrale bank van het land wist het afgelopen jaar maandelijks goud toe te voegen aan de reserves. In 2017 kwamen de aankopen uit op 40 ton, 11 procent meer dan in 2016 toen er 36 ton goud aan de reserves werd toegevoegd.

Mocht de centrale bank dit tempo in accumulaties vasthouden zou de totale aankopen in 2018 op zo’n 40 ton uitkomen.

De afgelopen 3 jaar verdubbelde de goudprijs in de lokale munt, de Kazachse tenge (KZT), tot 14.000 KZT. In 2001 was dat nog iets meer dan 1.200 KZT.

Centrale banken wereldwijd blijven overigens goud accumuleren en een belangrijke speler in de wereldwijde goudmarkt. Rusland staat daarbij op nummer 1 als actieve speler. De centrale bank van een andere grootverbruiker – China – geeft enkel om de vijf jaar duidelijkheid over de officiële goudaankopen en reserves.

In 2017 kochten centrale banken samen in totaal 366 ton goud op, een stijging van 36 procent ten opzichte van 2016. Al acht jaar op rij blijken de centrale banken een belangrijke speler in de goudmarkt.

Hoewel Rusland met 224 ton opnieuw het meest accumuleerde was ook Turkije een belangrijke speler. Haar centrale bank voegde het afgelopen jaar liefst 84 ton goud aan de reserves toe. De derde grootste koper was Kazachstan met 43 ton.

Gekeken naar landen met de grootste goudreserves staat Kazachstan nu op nummer zestien, zoals gezegd, net voor het Verenigd Koninkrijk. Saoedi Arabië staat met 322 ton op een vijftiende plaats direct voor Kazachstan.

Bronnen: GFMS, Gold Seek, Trendz

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.