Weer een upgrade van goud koersdoel

Het is een constante in de goudwereld: naarmate de prijzen stijgen, gaan ook de koersdoelen omhoog. De Zwitsers zijn nogal goudliefhebbers, en daarom mag het dan ook niet verbazen dat UBS de targets voor de goudprijzen optrekt. Strateeg Joni Teves denkt dat het gele metaal in de tweede helft van dit jaar wel eens 1400 USD kan gaan bedragen. Daar zitten we trouwens bijna aan, dus heel moeilijk zal dat niet meer worden. Voor 2016 bedraagt het jaarlijkse vooruitzicht voor goud gemiddeld nu 1280 tegenover 1225 USD voordien.

Het is de overtuiging van de analisten van UBS dat de goudprijs in de vroege fase van een volgende stierenmarkt zit. De Zwitsers geloven ook dat het macroplaatje voor goud nu aantrekkelijker is dan ooit, nadat de Britten hebben gestemd om uit de Unie te treden. Dat zorgt er verder voor dat het monetaire beleid versoepeld zal worden. Ook een befaamde analist als Marc Faber denkt nu stellig dat we vertrokken zijn voor een nieuw rondje kwantitatieve versoepeling.

De belangrijkste drivers voor de goudprijs blijven volgens UBS overeind: de lage tot negatieve reële rentevoeten, de overtuiging dat de dollar op een hoogtepunt staat tegenover de valuta’s in de ontwikkelde landen, en de aanhoudende macro-economische risico’s.

Terwijl de zoektocht naar rendement door beleggers onverminderd voortgaat, verwacht UBS dat de Amerikaanse reële rentevoeten vanaf dit niveau zullen dalen. Deze factoren zorgen ervoor dat goud in een gespreide portefeuille een grotere plaats zal krijgen.

Waar je volgens UBS zeker moet naar kijken, is de positie van de centrale banken. Indien de Bank of England, de ECB en de Fed een soepeler beleid aannemen in de komende maanden, dan zal de goudprijs daar zeker verder van profiteren. Als we zelfs nog een stap verder gaan en helikoptergeld gaan inzetten, dan mag je er gif op innemen dat de goudprijs nog een heel stuk verder gaat stijgen. Dat zien we hier bij Goudhub natuurlijk heel graag gebeuren!

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.