Wat zijn de gevolgen van een nieuwe goudstandaard

V.S. Goud Certificaat 1922

Sinds september 2011 is de prijs van goud en andere edelmetalen, dalende. De forse en veelal abrupte sprongen omlaag vormen soms aanleiding tot een vermoeden van manipulatie. Deze dalingen, die vooral hun oorsprong in de futures markten vinden, zijn niet of nauwelijks uit fundamentals of zelfs maar technicals te verklaren. De enige “redelijk” klinkende verklaring is dat de markt zich nu eenmaal in een berenfase bevindt.

Maar zou er een ander scenario kunnen spelen? Wat als overheden, centrale banken en de BIS achter de schermen een strategie afgesproken hebben om goud uit de markt te halen en op termijn weer een goudstandaard in te voeren?

Om effectief een goudstandaard te kunnen hanteren en verschillende valuta tegen de goudwaarde te kunnen balanceren, moeten de centrale banken wel de controle over die goudwaarde hebben. Dat kan niet zo lang goud vrij verhandelbaar is. Wellicht worden de markten, met dat doel voor ogen, nu onaantrekkelijk gemaakt, zodat de meeste particulieren er alvast uit zullen vluchten. Uiteindelijk blijft er dan nog maar een kleine gemeenschap goudbezitters over. Klein genoeg om zonder veel weerstand tot het sluiten van de goudhandel over te gaan. Bijna al het goud is dan in handen van de centrale banken en er kan opnieuw een goudstandaard ingevoerd worden.

In termen van fiscaal en monetair beleid zou dat wellicht een verstandige keuze zijn. Maar wat zijn de gevolgen voor wie in goud belegd heeft en de markt niet ontvlucht is? Op korte termijn lijden die er onder, want de goudprijs staat nu zwaar onder druk. Op langere termijn echter, zou het best wel eens gunstig uit kunnen pakken.

Hoewel onder een goudstandaard, goud niet meer vrij verhandelbaar is, zijn goud en valuta wel tegen een vastgestelde koers in te wisselen. Er zullen dus nieuwe conversiekoersen tussen goud en nationale valuta vastgesteld worden, die wel eens voor een forse opwaardering van de goudwaarde zouden kunnen zorgen.

Het is uiteraard niet mogelijk om met zekerheid te stellen dat dit scenario reëel is, maar het lijkt niet al te onwaarschijnlijk. Wie in goud belegt, of dat wil gaan doen, zou dit scenario in de afwegingen mee kunnen nemen.

Referenties:

Dutch central banker’s memoirs confirm gold price suppression: http://www.gata.org/node/11304

The Consise Encyclopedia of Economics – Gold standard: http://www.econlib.org/library/Enc/GoldStandard.html

Gold, The SDR and BRICS: http://seekingalpha.com/article/3097886-gold-the-sdr-and-brics

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]