Wat met goud als de euro crasht?

Als je vandaag ruwweg 2.000 euro betaalt voor een ounce goud, dan zegt dat zowel iets over de waarde van het goud als de waarde van de euro.

Mocht de euro morgen met 50% in waarde crashen, zal een ounce goud 4.000 euro waard zijn.

De valuta is dus niet meer dan de rekeneenheid.

Een ounce goud blijft een ounce goud.

Het is dus niet omdat de euro minder waard wordt of misschien zelfs waardeloos dat ook een ounce goud waardeloos is aangezien de prijs dan uitgedrukt wordt in een gedecimeerde valuta.

Ik zeg het maar even omdat ik de vraag tegenwoordig wel vaker krijg en het tijd werd om dat eens wat toe te lichten.

Als je steeds meer valuta begint te printen, worden de prijzen volatieler omdat die valuta op zichzelf steeds minder waarde vertegenwoordigt.

Op een bepaald moment kan het daarom zinvoller zijn om je vermogen uit te drukken in een andere rekeneenheid: grammen goud bijvoorbeeld.

Bij hogere inflatie wordt alles namelijk duurder en simpelweg denken dat je goed bezig bent omdat je vermogen in euro’s stijgt, is jezelf een rad voor de ogen draaien. Tijdens de Weimar betaalden de Duitsers op een gegeven moment 100 biljoen marken voor een ounce goud.

Heeft het dan nog zin om te blijven rekenen in Duitse marken? Ik denk het niet he.

Je gaat dan beter de waarde van een ounce goud uitdrukken in de waarde van aandelen of vastgoed.

Zo heb je momenteel 17 ounces goud nodig om de Dow Jones te kopen.

Na de crisis van de jaren ‘70 had je maar één ounce nodig om de Dow te kopen.

Door de waarde van aandelen te vergelijken met de waarde van goud, krijg je een idee of aandelen goedkoop of duur zijn in vergelijking met goud. Vandaag eerder duur dus. Vandaar dat ik goud en andere edelmetalen blijf verkiezen boven andere beleggingen.