Waar zit het Chinese goud?

Goud wordt steeds meer een fenomeen van het Oosten, en specifiek van China. Terwijl heel wat ‘analisten’ en economen meewarig kijken naar het blinkende gele metaal, wordt de status van goud in de opkomende landen vaak wel erkend. Een geschiedenis van meer dan 5.000 jaar aan waarde-opslag wordt daar blijkbaar meer geapprecieerd dan in het ‘ontwikkelde’ Westen.

Vorig jaar bleek al dat de People’s Bank of China al meer dan 1.658 ton goud in bezit heeft. Sinds 2009 heeft China al meer dan 2.000 ton goud naar boven gehaald, en meer dan 3.300 ton goud geïmporteerd via Hongkong. De vraag is nu uiteraard waar al dat goud naartoe is.

Inderdaad, op 17 juli vorig jaar gaf de centrale bank van China voor de eerste keer sinds 2009 een update van zijn goudreserves. Ten opzichte van de vorige rapportage was er maar liefst 608 ton bijgekomen.

De aankondiging was alom verwacht, en erkend als een vereist om opgenomen te worden in de Special Drawing Rights (SDR’s) van het IMF. De goudreserves die China heeft, zijn aanzienlijk, maar minder dan wat bepaalde goudanalisten denken.

Een grote goudreserve aanhouden is op zich geen vereiste te worden om opgenomen te worden in de SDR. Ter illustratie, het VK maakt ook deel uit van de SDR en heeft slechts 310 ton goud in bezit.

Er zou ook een andere reden kunnen zijn. Heel wat andere specialisten hebben ook opgeworpen dat een toetreding tot de SDR niet de belangrijkste doelstelling is, maar wel de opzet van een soort parallelle internationale financiële structuur, om in concurrentie te treden met het IMF.

Het zou best wel eens kunnen dat China een gedeelte van zijn goud aanhoudt in de centrale bank, en de rest op andere plaatsen in het land.

De bijgewerkte goudreserves van de People’s Bank of China zijn vijf keer groter dan die van het VK, en zeker voldoende om toe te treden tot de SDR.

Bij wie zit al dat goud dan? Een groot deel zit bij het Chinese volk. Heel wat Chinese huismoeders kopen een flink deel goud. Geschat wordt dat de burgers 6.000 ton hebben. Ook de Chinese staatsbanken hebben flink wat goud, en op de derde plaats komt het Chinese Sovereign Wealth Fund (CIC). Dat fonds heeft maar liefst 747 miljard dollar activa, en ook zeker wat goud. Het is echter niet precies af te leiden van de balans.

Slotsom: onderschat de Chinezen niet. Ze hebben vast en zeker meer goud dan ze officieel rapporteren, en de onduidelijkheid daarrond zal hen op een bepaald moment goed uitkomen.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]