VTB Bank nu grootste goudconsument van Rusland

VTB Bank PJSC, de op één na grootste geldschieter van Rusland, zet in op goud en andere edelmetalen om haar winsten te verhogen. De bank geeft prioriteit aan de fysieke goudhandel, net als leningen aan goudmijnbouwbedrijven.

Volgens vice-voorzitter Yuri Soloviev is de edelmetaalsector een van de weinige sectoren die volop van de Covid-19 pandemie gaat profiteren.

De goudkoers – die in augustus een all-time high aandeed – en edelmetalen als zilver, palladium en platina kunnen volgens Soloviev goed blijven presteren wegens de verwachtingen dat centrale banken wereldwijd meer geld in de economie zullen pompen.

De vraag naar veilige havens heeft ervoor gezorgd dat ook op de beurs verhandelde goudfondsen, de ETF’s gedekt door fysiek goud, rond een hoogste punt ooit noteren.

Alleen al in 2020 overtrof de winst van VTB Bank PJSC in de goudhandel die van de drie voorgaande jaren samen.

VTB werd de grootste opkoper van goud in Rusland, nadat de centrale bank van het land de aankoop van het edelmetaal eerder dit jaar staakte.

De afgelopen jaren kocht de Russische centrale bank veel goud op, maar nu het 20 procent van de totale reserves in goud heeft vindt de centrale bank het welletjes.

VTB is in dat gat gesprongen, waarbij de geldschieter op 1 oktober liefst 59,5 ton goud (1,9 miljoen ounces) in handen had.

In juni verkondigde de bank dat ook zij een Russische goud-ETF op de markt gaat zetten.

Alex Metherell, co-head global banking bij VTB Capital: “Russia is a great place to do that because the country naturally has a lot of gold reserves”

De bank overweegt eveneens uit te breiden naar de diamantmarkt omdat, wegens wereldwijde stimuleringsmaatregelen, beleggers ook op zoek zijn naar alternatieve veilige havens.

Volgens consultancybureau Fitch zal Rusland’s goudproductie groeien van 11,3 miljoen ounces dit jaar naar 15,5 miljoen ounces in 2029. Dat betekend een jaarlijkse groei in productie van 3,7 procent.

In vergelijking, de goudproductie in China – wat tot op heden de grootste goudproducent is – zal in die tijd slechts een jaarlijkse groei kennen van 0,2 procent, aldus Fitch Solutions.

Bronnen: Bloomberg, ETF Express, CNBC

Foto: Flickr