Vrijheidspartij van Oostenrijk houdt goud aan in kluis in de Alpen

Oostenrijkse officieren van justitie, die een onderzoek deden naar voormalige politici van de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ), hebben goudstaven gevonden die verstopt zaten in kluizen in een klein pension in de Alpen.

De partij geeft aan het goud te hebben gekocht net na de financiële crisis van 2008 en ziet niet in wat er zo bijzonder is aan het gegeven.

De secretaris-generaal van de FPÖ, Christian Hafenecker, kwam op dat nieuws dan ook met een sarcastische tweet naar buiten.

Ik denk dat het beter zou zijn geweest om te investeren in een spaarrekening bij een omvallende bank, in dalende aandelenmarkten of Griekse obligaties, aldus Hafenecker.

Aanklagers en politie deden in augustus een inval in het Tiroolse pension “Enzian” in St. Jakob, waarbij ze de van corruptie verdachte voormalig vicekanselier en voorzitter van de Vrijheidspartij Heinz-Christian Strache onderzochten.

De exploitant van het pension gaf tegen de politie aan dat hij niet de codes had om de kluizen te openen. Er werd daarop een accountant gebeld in Wenen.

Hij wist aan te geven dat slechts vier mensen toegang hadden tot de kluizen, waaronder de accountant zelf, zijn zoon maar ook Dominik Nepp, de vice-burgemeester van Wenen en huidig partijvoorzitter van de FPÖ.

Om de kluizen te openen moesten zij vanuit Wenen komen naar St. Jakob, een autorit die zes uur duurt.

Samen met de accountant, zijn zoon, een advocaat, een chauffeur en Nepp zelf arriveerden zij vervolgens zes uur later om de kluis te openen.

Toen dit gebeurde bleken er drie metalen cassettes in te zitten – vergrendeld en verzegeld met een notariële beveiliging.

Die notaris bleek echter al overleden te zijn, waardoor de cassettes niet ter plaatse konden worden geopend.

De FPÖ-ambtenaren boden de aanklagers daarom aan om hen een bewerkte versie van de akte van de notaris voor te leggen, waarin de inhoud werd beschreven, in plaats van de kluizen te openen.

Volgens die akte bevatten de brandkasten goudstaven van 500 gram, ongeveer 16 troy ounces. Elk van die baren vertegenwoordigd een waarde van zo’n 24.000 dollar tegen huidige koers.

Het aantal baren en bijgaande serienummers zijn echter bewerkt (zwart doorgestreept). Gebaseerd op die bewerkte informatie blijken er in ieder geval flink wat baren goud in het bezit van de FPÖ.

Bronnen: Bloomberg, Profil

Foto: Flickr