Analisten: “Goudprijs volgend jaar boven de 1.600 dollar per ounce”

Goud gaat volgend jaar hoger maar beleggers doen er verstandig aan om te wachten met aankopen tot huidige correctie voorbij is, aldus ABN Amro.

Volgens haar voorspellingen voor volgend jaar denkt de bank dat goud het nieuwe jaar ingaat tegen een koers van 1.450 dollar per ounce.

Vervolgens gaat de koers stijgen in het tweede kwartaal tot 1.500 dollar per ounce om het derde kwartaal richting 1.550 dollar te gaan en het laatste kwartaal nogmaals 50 dollar te stijgen tot 1.600 dollar per ounce.

De bank geeft aan: “For 2020 we are more optimistic for gold prices if a considerable amount of long positions has been closed. Our year-end 2020 gold price forecast remains at USD 1,600 per ounce. We are positive on gold but wait for the correction to jump in”

Op de korte termijn verwacht ABN Amro dat de goudprijs wellicht verder gaat dalen. Aankopen kunnen dus het beste worden opgeschort tot deze correctie voorbij is.

Hoewel de dynamiek op langere termijn gunstig blijft voor de goudkoers, zoals een versoepeling van het monetair beleid bij centrale banken, een negatiever rendement op staatsobligaties en een neerwaartse druk op de dollar, verwacht zij op de korte termijn toch nog wat druk op de koers van goud.

Volgens de prognose van de bank zal goud in minder dan een jaar tijd echter weer terug zijn op het hoogste niveau dat het in september aandeed, op 1.557 dollar per ounce, om daarna door te stijgen.

TD Securities denkt er hetzelfde over, hoewel zij een nog wat hogere goudprijs verwacht voor volgend jaar.

Kiezen om long op goud te gaan, nadat het edelmetaal zich op een solide steunniveau heeft gevestigd, zal volgend jaar zijn vruchten afwerpen aldus de Canadese investeringsbank en financiële dienstverlener.

Hoewel het metaal op korte termijn kan dalen tot 1.425 dollar per ounce ziet het er op de langere termijn gunstig uit voor het gele edelmetaal.

Volgens TD Securities zal het belangrijke herstel van de goudkoers zich afspelen in het tweede kwartaal van volgend jaar. Het kan daarbij de 1.650 dollar per ounce bereiken.

Redenen daarvoor zijn in principe dezelfde als dat de ABN Amro hanteert: De vooruitzichten van de bank voorspellen dat de Fed de rente twee keer zal verlagen medio 2020. Datzelfde verwacht zij van de Europese Centrale Bank.

Over het geheel genomen is het thema voor 2020 “onzekerheid”, aldus TD Securities. Daarbij haalt zij onder andere de Amerikaanse verkiezingen aan, de handelsoorlog tussen de VS en China en Brexit.

Voor goud is die onzekerheid uiteraard een prima voedingsbodem, gekeken naar de status van het edelmetaal als zijnde “veilige haven”.

Bronnen: ABN Amro, Kitco

Foto: Flickr