Vraag naar zilver stuwt Indiase import naar recordhoogte

India’s liefde voor goud is alom bekend, maar de liefde voor kleine broertje zilver begint nu pas aan het licht te komen.

De in Mumbai gevestigde juwelier Kumar Jain zegt dat hij in zijn winkel een flinke toename ziet in de vraag naar zilver.

Klanten kopen vooral baren en munten, maar tegenwoordig worden ook zilveren sieraden steeds populairder, aldus Jain.

Het land voorziet in het grootste deel van zijn zilverbehoefte door import, voornamelijk uit Hongkong, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland.

Naast de vraag naar investeringen is de import ook gestegen door een groeiend industrieel gebruik, aldus een in Mumbai gevestigde handelaar bij een vooraanstaande zilverimportbank.

Navneet Damani, senior vice president van commodity en currency research bij Motilal Oswal Financial Services: “Silver is considered as a safe haven asset, along with gold, and with the recent fall in prices, market participants have grabbed the opportunity to accumulate the metal”

De Indiase markttoezichthouder, de Securities and Exchange Board of India, gaf in november 2021 toestemming voor de lancering van exchange traded funds voor zilver, om de participatie in de edelmetaalmarkt te vergroten.

Dit heeft verschillende financiële instellingen in India ertoe aangezet om exchange traded funds voor zilver op te zetten.

Radhika Gupta, managing director en chief executive bij Edelweiss Asset Management, dat deze maand een gecombineerd goud- en zilverfonds lanceert: “In the coming years, silver may benefit from rising new-age technology demands from electric vehicles, smartphones and solar panels”

Het ziet er naar uit dat de Indiase import van zilver in 2022 zal verdrievoudigen ten opzichte van een jaar geleden en een recordhoogte gaat bereiken.

De grotere vraag in India, ’s werelds grootste zilverconsument, zou de koers van het edelmetaal kunnen ondersteunen.

Chirag Thakkar, CEO van Amrapali Group Gujarat, een belangrijke zilverimporteur: “Investment demand has been boosting imports. Investors are anticipating poor man’s gold will beat gold in coming years”

De Indiase zilverimport kan in 2022 daarbij oplopen tot een record van 8.200 ton, aldus Thakkar.

In de eerste zeven maanden van 2022 steeg de import van zilver van slechts 110 ton in dezelfde periode een jaar geleden naar 5.100 ton, volgens voorlopige gegevens van het ministerie van Handel en Industrie.

De zilverimport van het land bedroeg vorig jaar in totaal 2.773 ton, in 2020 2.218 ton en in 2019 5.969 ton. Huidige import is met andere woorden flink hoger!

Bronnen: Reuters, The National