Sterke uitstroom goud-ETF’s in de maand juli

Wereldwijde goud-ETF’s registreerden in juli een uitstroom van 81 ton ter waarde van 4,5 miljard dollar. Dit was de derde opeenvolgende maand van uitstroom en de slechtste maand sinds maart 2021.

Een sterkere Amerikaanse dollar en COMEX netto long positionering – de laagste sinds april 2019 – zorgden ervoor dat de goudprijs door het steunniveau van 1.800 dollar per ounce ging.

Goud eindigde de maand op 1.753 dollar per ounce, een daling van 2,8 procent op jaarbasis. In totaal bedraagt de wereldwijde instroom in goud-ETF’s op jaarbasis overigens nog wel 153 ton ter waarde van 10,3 miljard euro.

Ondanks de uitstroom de afgelopen maanden, compenseerde de instroom in 2022 de uitstroom in 2021 bijna volledig, wat wijst op een aanhoudende strategische vraag naar goud.

Eind juli bedroegen de totale goudvoorraden 3.708 ton (209 miljard dollar), een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

In alle regio’s behalve Azië was er in juli sprake van uitstroom. In Noord-Amerika was de uitstroom het grootst met een daling van 50,3 ton, vooral onder invloed van de grootste en meest liquide Amerikaanse fondsen.

De verwachte en later bevestigde renteverhoging van 75 bp door de Federal Reserve stuwde de dollarindex naar een hoogste stand in 20 jaar.

Ondanks de netto-uitstroom in de regio zette de instroom van goedkope goud-ETF’s in Noord-Amerika de maandelijkse trend voort die we de afgelopen vier jaar 90 procent van de tijd hebben gezien, wat wijst op een aanhoudende groei.

Europese fondsen verloren 38,1 ton, onder aanvoering van uitstroom in fondsen in het Verenigd Koninkrijk. Dit was het gevolg van het feit dat de EU voor het eerst in 11 jaar de rente verhoogde.

De fondsen in Azië lieten een sterke opleving van de vraag zien (8,1 ton, of 446 miljoen dollar), na een behoorlijke uitstroom in de eerste helft van het jaar.

In Noord-Amerika voerde de SPDR® Gold Shares de uitstroom aan, met een daling van 44,4 ton, terwijl de iShares Gold Trust 8,9 ton verloor.

De SPDR Gold MiniShares Trust zag de grootste instroom met een stijging van 4,5 ton, gevolgd door de iShares Gold Trust Micro dat 1 ton toevoegde – beide behoren tot de zogeheten low-cost ETF’s.

In Europa verloor de iShares Physical Gold 33,5 ton en de WisdomTree Physical Gold 3 ton goud. Invesco Physical Gold was het enige fonds in Europa met een significante instroom en voegde 4,2 ton toe.

In Azië gingen Chinese ETF’s aan kop met instromen in Huaan Yifu (+ 15 procent), Bosera Exchange Traded (+ 21 procent), en de E Fund Gold Tradeable (+ 16 procent).

Wereldwijd aangehouden goud-ETF’s zagen zoals gezegd tot nu toe een instroom van 5 procent op jaarbasis, met een totale instroom van 153 ton goud.

Bron: WGC