Vraag naar gouden sieraden in Iran stijgt met 27 procent

In Iran is de vraag naar gouden sieraden in het eerste kwartaal gestegen tot het hoogste punt in vier jaar tijd.

Het World Gold Council kwam gisteren uit met haar eerste kwartaalrapport over 2017.

Daarin staat dat de verbeterde Iraanse economie er voor heeft gezorgd dat de vraag naar gouden sieraden een stijging kende van 27 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

De vraag naar gouden sieraden in januari, februari en maart van 2017 kwam uit op 12,9 ton.

Ook de vraag naar gouden munten en goudbaren in Iran was hoog. Dat kwam in totaal uit op 3,7 ton, het meest voor de gehele regio.

De vraag naar gouden sieraden in de rest van de regio was matig, voornamelijk door de lagere olieprijs en tegenvallende toeristencijfers.

De vraag in het gehele Midden-Oosten bleef zo goed als ongewijzigd op 54,6 ton.

De totale vraag naar goud, inclusief goudbaren, munten en sieraden, steeg voor heel het Midden-Oosten toch met 5 procent naar 64,5 ton.

Dat blijkt het hoogste cijfer sinds het derde kwartaal van 2015.

Hoewel de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) een importtarief van vijf procent heeft opgelegd, bleef ook daar de vraag redelijk robuust.

Terwijl vorig jaar Saudi-Arabië de grootste goudconsument in het Midden-Oosten bleek, was het dit jaar de beurt aan de UAE.

Het eerste kwartaal kwam zij uit op een consumptie van 17,2 ton, evengoed een daling van 2 procent gekeken naar een jaar geleden.

Saoedi-Arabië kende een daling van 13 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Zij consumeerde 14,2 ton, terwijl de vraag in Egypte met 14 procent daalde tot 6,2 ton.

Ook Turkije kende in het eerste kwartaal van 2017 een daling in vraag naar gouden sieraden. Zelfs zo zeer dat het met 7,7 ton op het laagste punt belandde in vier jaar tijd.

Vreemd is dat niet gekeken naar de zwakte van de Turkse lira.

De prijs van goud in lira steeg meer dan in andere valuta, in het eerste kwartaal met een plus van 12 procent.

Hierdoor werd ook de vraag naar gouden sieraden getemperd.

Bronnen: Press TV, Bloomberg, Trend, Khaleej Times

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]