Goud lager op verwachte beslissing van de Federal Reserve

Goud zal ook deze week hoogstwaarschijnlijk eindigen met de grootste wekelijkse daling sinds november 2016.

Ook de beslissing van de Federal Reserve gisteren, om niet aan de rente te komen en het voornemen om in juni de rente weer te verhogen, deed het edelmetaal geen goed.

Goud staat vandaag echter weer wat hoger ten opzichte van de dollar. De markt had de beslissing om de rente niet te verhogen dan ook verwacht.

De euro noteert ten opzichte van de dollar ondertussen rond haar hoogste punt in zes maanden tijd.

Vooral de verwachting dat Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron, een groot EU-voorstander, komende zondag de verkiezingen wint van rechts-extremistische kandidaat en EU-scepticus Marine Le Pen geeft de euro de nodige wind mee.

Vandaag staat er verder in de VS de nonfarm payrolls en de werkeloosheidscijfers van april op de agenda en die zullen scherp in de gaten gehouden worden.

Het zal als leidraad worden gebruikt om te bepalen of de Fed de rente in juni ook werkelijk zou kunnen verhogen. Slechter dan verwachte cijfers zouden nog roet in het eten kunnen gooien.

Volgens RBC is onafhankelijk daarvan nu een goed moment om een positie in goud te nemen als indekking tegen eventuele marktrisico’s.

De goudprijs heeft volgens de bank voldoende klappen gevangen om interessante prijzen aan te doen. Analisten van RBC gaven aan:

The weakness we were looking for in gold has materialized and we do think that current prices represent a good entry point for risk overlay trades

Ook volgens Societe Generale zou de goudprijs prima kunnen herstellen. De verwachting dat Macron de verkiezingen in Frankrijk wint heeft nu al zo’n negatief stempel weten te drukken op de goudprijs dat een verdere daling niet logischerwijs noodzakelijk is.

Societe Generale’s Hoofd Research Edemetalen Robin Bhar:

When the vote result is announced, you could see a bounce in the gold price on the classic ‘Sell the Rumor, Buy the Fact’.

That is often what happens in the financial markets and also in gold. Participants try to price ahead of the event, and when the event actually happens, you then get a counter-trend move. That could well happen again this time around”

Bhar verwacht, net als de polls, dat Macron komende zondag de verkiezingen in Frankrijk wint. Hij verwacht geen verrassingsuitkomst zoals dat bij Brexit en Trump het geval was.

Gisteren gaf ook analiste Georgette Boele van ABN Amro haar mening in een nieuw verschenen rapport.

Op de korte termijn zou de goudprijs nog wat onder druk kunnen staan maar Boele ziet toch een gemiddelde goudprijs van 1.250 dollar per ounce in het tweede kwartaal, en een hogere prijs aan het einde van het jaar.

Ook op de langere termijn houdt zij vast aan eerder gemaakte voorspellingen van hogere goudprijzen.

Bronnen: Reuters, Nasdaq, Kitco, ABN Amro

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]