Vraag naar fysiek goud daalde vorig jaar met 17 procent

De goudmarkt heeft in 2020 zijn tweeledige karakter getoond: de fysieke vraag is gedaald tot het laagste niveau sinds de grote financiële crisis. Ondertussen bereikte de investeringsvraag recordhoogtes.

Donderdag publiceerde de World Gold Council (WGC) zijn laatste kwartaal- en jaar-trendrapport over 2020, waaruit een brede daling van de vraag naar goud bleek.

In het rapport valt te lezen dat de vraag in het vierde kwartaal in totaal 783,4 ton bedroeg, een daling van 28 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019.

Voor het jaar bedroeg de vraag naar goud in totaal 3.759,6 ton, een daling van 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en sinds 2009 het eerste jaar dat het onder de 4.000 ton uitkwam.

De vraag naar goud voor sieraden, dat de helft uitmaakt van de wereldwijde vraag, daalde gigantisch. In het rapport wordt opgemerkt dat de COVID-19 pandemie de sieradenmarkt heeft gedecimeerd.

De totale jaarlijkse vraag naar sieraden daalde tot 1.411,6 ton, een daling van 34 procent ten opzichte van 2019 en het laagste niveau sinds WGC de vraag naar sieraden registreert.

Hoewel 2020 geen geweldig jaar was voor de vraag naar fysiek goud, geeft Juan Carlos Artigas – Director Investment Research bij het WGC, aan dat de trends in de goudmarkt zich afspelen zoals onderzoek suggereerde.

Artigas voegde eraan toe dat het niet verrassend is dat de vraag naar sieraden zo zwak was, omdat veel sieradenwinkels gesloten waren. Consumenten waren daarbij ook nog eens beperkt vanwege strikte lockdown maatregelen.

De WGC is echter optimistisch dat de goudmarkt een opleving zal zien in de vraag. En hoewel er een bijzonder zwakke vraag was naar fysiek goud zag de goudmarkt een ongekende vraag van beleggers.

In het rapport wordt opgemerkt dat de wereldwijde goudaanhoudingen in exchange-traded funds (goud-ETF’s) in 2020 met 877,1 ton is gestegen, tot een recordhoogte van 3.751,5 ton aan het eind van het jaar.

Die stijging is ondanks dat in het vierde kwartaal er een netto-uitstroom te bemerken was van 130 ton, toen de prijzen in november scherp daalden na positief nieuws over mogelijke vaccins tegen het COVID-19-virus.

De goudmarkt kende ook een gezonde vraag naar baren en munten. Volgens de WGC is de wereldwijde vraag naar goud in het vierde kwartaal met 10 procent gestegen en voor het gehele jaar met 3 procent, tot 896,1 ton.

Artigas voegde eraan toe dat de verwachting is dat de investeringsvraag de markt zal blijven domineren. Er zijn nog genoeg risico’s in 2021 die goud zullen blijven ondersteunen, zo merkt hij op.

Bron: Kitco

Foto: Flickr