Vraag naar American Eagle goud- en zilvermunten op laagste punt in 11 jaar

De verkoop van American Eagle goud- en zilvermunten van de U.S. Mint kent dit jaar het zwakste jaar sinds 2007. Beleggers gaven de voorkeur aan hoger renderende activa, ondanks de volatiliteit van wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten.

De jaarlijkse verkoop van specifiek deze gouden munten lag in 2018 op 244.500 ounces op 20 december, het laagste sinds 2007 toen 198.500 ounces werden verkocht. De Silver American Eagle munten verkocht door de U.S. Mint lag in 2018 op 15,56 miljoen ounces, ook het minste in 11 jaar tijd.

Volgens Amerikaanse verkopers van de munten kwam dat doordat beleggers zich meer concentreerden op het kopen van de meer oudere munten tegen lagere premies.

Katie Cooper, een trader bij Upstate Gold Coins: “That’s why this year when we saw such low secondary market premiums, no one was going to buy a current-date coin at [nearly] 1.5 percent higher than the back-dated price”

De omzet daalde in de eerste vijf maanden van het jaar, zo blijkt uit de gegevens van de U.S. Mint. Het sentiment veranderde in de zomer, toen een handelsoorlog tussen de VS en China leidde tot een tijdelijke verschuiving naar veiligere activa.

Dat momentum nam echter later in het jaar af, zelfs toen aandelenmarkten hun dalingen voortzetten, omdat de Amerikaanse dollar in waarde toenam.

Beleggers zullen het komende jaar hoogstwaarschijnlijk weer terugvallen op het edelmetaal, aldus analisten. Voornaamste reden daarvan is waarschijnlijk de continuerende daling in aandelenmarkten in combinatie met een verzwakkende Amerikaanse dollar.

Matt Badiali, senior research analist bij Banyan Hill Research: “I expect 2019 to be a better year for gold and silver. The Fed won’t raise rates as much as expected. The dollar could weaken on (an) economic slowdown”

Capital Economics gaf in zijn vooruitzichten voor 2019 aan dat goud aan een solide herstel bezig is deze maand en een bullmarkt in het verschiet ligt.

De optimistische vooruitzichten zijn gebaseerd op de terugkeer van de belangstelling van beleggers naar goud nu het einde van de verkrappende cyclus van de Federal Reserve nadert.

Een andere belangrijke drijfveer voor goud zal een zwakkere Amerikaanse dollar zijn, die de goudprijs voor het grootste deel van dit jaar onder druk zette, aldus economen van Capital Economics.

Ook de vraag naar veilige havens zou het volgend jaar goed moeten doen, met ETF-aanhoudingen die naar verwachting boven de 80 miljoen ounce zullen stijgen.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr