Hogere prijzen en vakantieseizoen houden kopers in Azië op afstand

Indiërs kopen goud tegenwoordig zelfs voor één roepie aan (1 cent), aangezien detailhandelaren inzetten op online verkoop in minimale hoeveelheden om zo de krimpende vraag in de op een na grootste consument ter wereld te ondersteunen.

De vraag in India naar goud daalt, deels als gevolg van overheidsmaatregelen en hogere prijzen. Dat dwingt juweliers om online aankopen aan te passen aan een jonger publiek dat meer op internet is gericht.

Gaurav Mathur, managing director bij digitaal platform SafeGold: “A lot of people have been buying at one rupee. It’s a low-risk way to try the product”

Kopers krijgen pas fysieke levering van het metaal als ze genoeg hebben betaald voor één gram goud, momenteel zo’n 3.200 roepies.

De lage toetredingsdrempel, vergeleken met een minimale aankoop van 1 gram in de traditionele markt, en snellere transacties, die op een telefoon in ongeveer 40 seconden kunnen worden gedaan, zijn de grootste voordelen van het product.

Sinds de lancering vorig jaar hebben ongeveer 3 miljoen mensen zich reeds op het platform aangemeld en het bedrijf gaat volgend jaar voor de 15 miljoen gebruikers.

India’s meest populaire digitale betalingsdienst, Paytm, gaf aan dat het meer dan 2,2 ton goud online heeft verkocht aan liefst 19 miljoen klanten sinds de introductie van de dienst in april 2017.

De markt is nog steeds klein in vergelijking met de totale goudconsumptie van het land, die 524 ton bedroeg in de negen maanden eindigend in september.

De vraag naar fysiek goud is op het moment ook niet bijzonder hoog in heel Azië. De hogere prijzen remmen de aankopen af.

Brian Lan, managing director bij dealer GoldSilver Central in Singapore: “Demand is quite low at this point of time, because a lot of people are on holiday, and gold prices are also high. There are not big buyers. People want to just end the year not thinking of investment. We see little buying on the retail side as well”

Nu Kerstmis en Nieuwjaar nadert verwachten beleggers dat de vraag naar edelmetalen minimaal zal zijn. De vraag naar goud in India wordt ook getergd doordat het op het moment een onheilspellende periode is voor de aankoop van het edelmetaal.

Khar Mass, een maand in de hindoeïstische kalender van 16 december tot 14 januari, wordt als onheilspellend beschouwd en mensen vermijden in die periode bruiloften, het kopen van goud en de aankoop van onroerend goed.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr