Voorzitter Indonesisch parlement neemt ontslag wegens Freeport McMoran zaak

Voorzitter van het Indonesische parlement Setya Novanto heeft gisteren zijn ontslag aangeboden als leider van het Indonesische Huis van Afgevaardigden. Hij werd er van verdacht smeergeld te vragen van de Indonesische dochteronderneming aan het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freemont McMoran.

De verrassende beslissing kwam net voor de uitspraak die een parlementaire commissie ging doen over die verdenkingen. Het panel sloot het onderzoek daarna en zwijgt over verdere sancties voor de beleidsman. Freeport werd niet beschuldigd van wangedrag.

De “Corruption Eradication Commission” komt in opiniepeilingen vaak naar boven als meest betrouwbare institutie in het aardig corrupte Indonesië. 15 van de 17 leden van de organisatie bevonden Setya schuldig, 2 hadden nog geen uitspraak gedaan. Daar werd dus nog op gewacht.

Setya werd er van beschuldigd dat hij aandelen ter waarde van $1 miljard veilig wilde stellen door Freeport te helpen het contract uit te breiden, zodat het in de Indonesische provincie Papua kon opereren. Dit deed hij tijdens een vergadering met zakenman Mohammed Reza Chalid en baas van Freeport Indonesië Maroef Sjamsuddin.

Op de bijeenkomst – die in het geheim bleek opgenomen – werden door Setya tevens de namen genoemd van president Joko Widodo, vice-president Jusuf Kalla en coördinerend minister van Politieke, Juridische en Veiligheidszaken Luhut Pandjaitan.

Bronnen: Straits Times, Morningstar, Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]