Volgend jaar weer tekort aan platina

Volgens voorspellingen van onafhankelijk consultant en analistenbureau SFA Oxford zal de vraag naar platina in 2018 blijven stijgen. Het aanbod zal daarentegen wederom dalen.

Het betekent dat de wereldwijde platinamarkt – in 2017 in evenwicht gekomen nadat het de 5 jaar daarvoor niet kon voldoen aan de vraag middels mijnbouwproductie en recycling – in 2018 wederom met tekorten te maken zal krijgen.

Het door de mijnbouwwereld ondersteunde World Platinum Investment Council (WPIC) neemt haar voorspellingen mee, melding makend van SFA’s mening dat de vraag naar platina voor de sieradenmarkt volgend jaar 2,5 procent hoger zal liggen.

De platina markt voor sieraden lijkt te stabiliseren in belangrijkste consumentenmarkt China en groeit rap in India.

Daarnaast zal ook de industriële vraag naar verwachting stijgen.

De mijnbouwproductie zal daarentegen dalen met 1,4 procent en krimpen tot het laagste niveau sinds de crisis van 2014, toen een staking van 5 maanden plaatsvond bij de grootste platinaproducent van Zuid-Afrika.

Cruciaal bij SFA’s voorspellingen is dat zij meent dat de vraag naar platina voor katalysatoren, die schadelijke emissies van dieselmotoren verminderen, slechts 0,9 procent minder zal zijn dan in 2017.

Dit jaar daalde die vraag nog met 1,5 procent ten opzichte van 2016, ondanks de stortvloed aan slecht nieuws over het dieselschandaal en getroffen overheidsmaatregelen.

Paul Wilson, CEO van WPIC:

Those who have written off the role of platinum in controlling emissions are clearly too hasty

Bij Zuid-Afrikaanse mijnbouwers blijft de productie echter achter om in aanbod te voorzien, aldus Wilson van WPIC. Dat heeft te maken met dalende investeringen en recente sluitingen.

Paul Dunne, CEO van Northam Platinum, is pessimistisch en verwacht dat Zuid Afrika’s output dit jaar op 4 miljoen ounces, 125 ton, zal liggen. Daarmee komt het uit op een productie die 25 procent lager ligt dan een decennium geleden.

SFA’s verwachtingen zijn dat Zuid Afrika dit jaar een productie zal kennen van 132 ton en dat dit volgend jaar uit zal komen op 129 ton.

Bronnen: WPIC, Bullion Vault

Foto: Flickr