Hoofdpijndossier voor Erdogan en Trump

De Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab, in de VS opgepakt voor ondermijning van de sancties tegen Iran, zal als getuige van de Amerikaanse fiscus aantreden.

De 34-jarige Zarrab had eigenlijk zelf in de beklaagdenbank moeten plaatsnemen maar heeft zich schuldig verklaard, zo klinkt vandaag aan het begin van het proces.

In ruil waarvoor is de grote vraag. Zarrab heeft met zijn schuldverklaring zelf een “get out of jail free card”, waarmee hij niet langer vast hoeft te zitten en constante beveiliging krijgt door FBI agenten.

Hij werkt nu samen met de aanklagers tegen de Turkse bankier Mehmet Hakan Atilla, executive bij Halkbank, een Turkse staatsbank.

Zarrab werd in maart 2016 tijdens een reis naar Florida gearresteerd. Hij was verdachte in de vermeende zwendel rond de goud-voor-olie overeenkomst tussen Turkije en buurland Iran.

De zaak kwam aan het licht in december 2013, toen een machtsstrijd uitbrak tussen Erdogan en Fethullah Gülen. Aan Gülen gelieerde aanklagers lanceerden een onderzoek naar corruptie rond de regerende AK-partij.

Spil in het onderzoek was Zarrab, zakenman uit Erdogans entourage, die miljoenen schonk aan goede doelen van Erdogans vrouw.

De politie kwam Zarrab op het spoor toen een vliegtuig uit Ghana een noodlanding maakte in Istanbul. De douane trof honderden kilo’s goud in het toestel aan.

Uit onderzoek bleek dat Zarrab via Turkse banken Iraans oliegeld had witgewassen, waarvan hij goud had gekocht dat hij naar Iran verscheepte. De miljardenzwendel was bedoeld om de sancties tegen de Iraanse olie-industrie te ontduiken.

Erdogan ziet de juridische vervolging van Zarrab als een directe aanval op hem zelf. Zarrab zou belastende informatie kunnen onthullen over hem en met de deal die nu gesloten is zal dat best kunnen gebeuren.

Het zal al met al de gebroken relatie tussen Turkije en het Westen verre van goed doen. Ook zou het zomaar een grote staart kunnen krijgen voor president Trump.

Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York en juridisch adviseur van president Trump, ontmoette eerder Erdogan in pogingen Zarrab vrij te krijgen.

Robert Mueller, de speciale aanklager die mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt, heeft nu in ieder geval genoeg bewijs om Michael Flynn, de voormalig nationaal veiligheidsadviseur van Trump, aan te klagen.

Hij wordt ervan verdacht te hebben meegewerkt aan een plan om de geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije.

Advocaten van zowel Flynn als Trump hebben afgelopen week het contact verbroken.

Bronnen: Bloomberg, New York Times, Financial Times

Foto: Flickr