Volatiliteit beheren met goud

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar de volatiliteit is aan het stijgen. De VIX is dan wel redelijk stabiel, maar onder het oppervlak beweegt er van alles.

Een dergelijke omgeving zorgt ervoor dat beleggers proactief moeten blijven in hun risicobeheer.

En dat is waar goud erg goed in is. Goud is immers erg doeltreffend gebleken in dat opzicht.

Zo heeft research van BlackRock aangeduid dat “in maanden waarin de volatiliteit stijgt, goud de S&P 500 gemiddeld 2% heeft geoutperformed.” Deze relatie of correlatie wordt nog duidelijker in periodes waarin de volatiliteit fors toeneemt.

Wanneer de VIX fors stijgt, dan wordt goud een nog doeltreffender hedge.

Dezelfde gegevens van BlackRock tonen aan dat wanneer de VIX boven de 20 stijgt, de goudprijs het gemiddeld 5% beter doet dan de S&P 500. Dit zijn kostbare en waardevolle lessen voor beleggers die hier ten onrechte geen rekening mee houden.

Bijkomend onderzoek heeft de relatie tussen goud en periodes met toenemende bezorgdheid nog duidelijker aangetoond.

Er is immers een duidelijke link tussen de goudprijs en de spread tussen de 3-maandelijkse interbankenrente en de 3-maandelijkse rente op T-bills. De divergentie tussen de interbankenrente en de rente op T-bills wordt de ‘TED Spread’ genoemd.

Deze parameter is een internationaal aanvaarde graadmeter voor kredietrisico in de economie. Een toenemende TED Spread wijst op toenemende risico’s in de markt. In de jaren 70 hingen forse stijgingen van de TED Spread samen met spikes in de goudprijs, volgens onderzoek van Oxford Economics.

Aangezien goud een zeer beperkte of zelfs onbestaande correlatie heeft met risicovolle activa, vermindert de opname van goud in de portefeuille de algemene volatiliteit. Voldoende redenen dus om goud goed te overwegen in de portefeuille!

[xyz-ihs snippet=”goud”]