VN-benoemde hoofd in Libië wil dat goudreserves aangeboord worden

Foto: Flickr

Het door de VN-benoemde Libische hoofd van de presidentiële raad, Fayez Al-Sirraj, gaf in een interview met de Libische televisiezender Libië Al-Rasmiya TV aan dat Libië een deel van zijn fysieke goudreserves zou kunnen verkopen.

‘S werelds nummer 29 in goudreserves zou op die manier volgens Fayez Al-Sirraj de geldproblemen die het land parten speelt (tijdelijk) op kunnen lossen.

De Governeur van de Centrale Bank van Libië (CBL), Al-Seddiq Al-Kabeer, verwerpt die eisen. Daarmee staan Al-Sirraj en Al-Kabeer recht tegenover elkaar. CBL Gouverneur Al-Seddiq Al-Kabeer:

We rejected such a demand as it would rid us of strategic reserves, without them, Libya’s last economic defense can collapse. Al-Serraj also called for selling the foreign currencies, which I tell him it doesn’t exist due to the halt of oil exportation as it used to be the only source of foreign currency

Al-Kabeer gaf aan dat – al zou de gehele goudvoorraad verkocht worden – Libië niet langer dan vier maanden financieel zou overleven.

De CBL Gouverneur was ook verbijsterd over de oproep tot het veranderen van de wisselkoersen.

De CBL zou dit zelf afgelopen juni aan de Presidentiële Raad hebben voorgelegd, maar dat werd afgewezen toen afgewezen. Al-Kabeer:

We proposed a comprehensive plan for the alteration of the exchange rates so that the whole economic system in Libya can be treated and thus give out the expected results, yet the Presidential Council rejected

Al-Kabeer verklaarde dat het acute tekort aan contant geld in Libië te maken heeft met de afwezigheid van veiligheid en stabiliteit en de verwarrende politieke situatie.

Vandaag zijn wederom duizenden mensen op de been, wachtend op en in de hoop om geld te kunnen pinnen bij de banken. Dit na een bericht van de centrale bank van Libië dat wederom 400 miljoen Libische dinar uit is gegeven aan nieuwe bankbiljetten.

Ondanks de uitgave van zo’n zelfde bedrag afgelopen week, en berichten van banken dat klanten tot 1000 dinar op kunnen nemen, klagen mensen in Tripoli dat zij slechts 200 dinar en soms zelfs helemaal niets op kunnen nemen.

In een brief die Al-Kabeer stuurde aan het hoofd van de door de VN-geïnstalleerde Presidentiële Raad, ontkende hij dat de Raad ooit echt een standpunt in heeft genomen of perspectief heeft geboden om uit de verschrikkelijke economische situatie in het land te geraken.

In reactie op de recente tv-uitzending van Al-Sirraj geeft de CBL-gouverneur aan dat de bank zelfs de gedachte om de goudreserves aan te spreken verwerpt.

Al-Sirraj beschuldigt Al-Kabeer op zijn beurt van het verergeren van de huidige cash-crisis in Libië.

De gerapporteerde goudreserves van Libië zijn eind 2011 voor het laatst gewijzigd. Toen ging het om een vermindering in goudreserves van bijna een vijfde, op 116 ton.

Toenmalig leider Muammar Gaddafi gebruikte de goudreserves om zijn troepen te betalen in de verdediging van zijn regime, dat na de Arabische Lente onder druk kwam te staan.

Bronnen: Libyan Express, Libya Observer, Libya Herald

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.