Versoepeling regels zorgt voor goudkoorts in Egypte

Een van de rijkste mannen van Egypte, miljardair Naguib Sawiris, gaat voor goud. Egypte kent behoorlijk wat onontgonnen goudreserves en nieuwe regelgeving moet nieuwe investeerders aantrekken. Sawiris heeft er wel oor naar.

AKH Gold, een dochteronderneming van Altus Strategies – dat gesteund wordt door Sawiris, heeft vorige week woensdag vier contracten ondertekend om negen verschillende stukken woestijn – dat bekend staat als zeer goudrijk – te exploreren.

De overeenkomsten, waarbij AKH Gold ongeveer 4,1 miljoen dollar in exploratie zal investeren, behoorden tot tien nieuwe contracten voor goudexploratie die op 17 februari werden ondertekend.

Het vertegenwoordigde in totaal een waarde van meer dan 11 miljoen dollar, zo wist Egypt Oil and Gas te achterhalen.

De minerale rijkdommen van het land bleven tot nu toe grotendeels onontgonnen en onderontwikkeld.

Hoewel Egypte een lange geschiedenis van goudwinning kent die teruggaat tot de tijd van de farao’s heeft het slechts één commerciële mijn – de Sukari van Centamin.

Mijnbouwbedrijven klagen al lang over het Egyptische systeem van royalty’s en winstdelingsovereenkomsten, dat het voor hen moeilijk maakt om mineralen te exploreren en te exploiteren.

Om de belangstelling van investeerders aan te wakkeren heeft het land vorig jaar daarom nieuwe regels ingevoerd, die heffingen beperken en de eis laten vallen dat mijnbouwers joint ventures met de regering moeten aangaan.

De nieuwe regels gaven internationale en lokale bedrijven een sterke stimulans om deel te nemen aan de vorig jaar aangekondigde biedrondes, aldus Sawiris na de ondertekeningsceremonie.

Sawiris’ liefde voor goud is geen geheim. Vorig jaar verhoogde hij al openlijk zijn blootstelling aan het edelmetaal.

Voor Bloomberg gaf hij afgelopen maart te kennen: “I believe that when there is crisis, when people are done covering their margin cost, it’s gonna go up. I’m still a buyer and I’m still increasing my position, but I’m only buying mining shares for now”

Naar verluidt heeft de Egyptische regering Sawiris ook benaderd over een mogelijke overname van een belang in Shalateen.

Het door de staat gerunde mijnbouwbedrijf zit op een pas ontdekte goudafzetting met geschatte voorraden van 1 miljoen ounces. Tot dusver zijn daarover nog geen officiële mededelingen gedaan.

Egypte kondigde vorig jaar op de conventie van de Prospectors and Developers Association of Canada (PDAC) verschillende biedrondes aan.

De veilingen hebben tot dusver zowel zwaargewichten uit de mijnbouwsector als kleinere bedrijven aangetrokken. Onder de bedrijven die het afgelopen jaar concessies hebben gekregen zijn Centamin, Barrick Gold, B2Gold, Lotus Gold en Red Sea Resources.

Egypte heeft zich daarbij tot doel gesteld tegen 2030 1 miljard dollar aan nieuwe investeringen in de mijnbouw- en energiesector te realiseren.

Bronnen: Bloomberg, Mining

Foto: Flickr