Goud kent slechtste start in 30 jaar

Goud begon het jaar met hoge verwachtingen, nadat het in augustus een recordhoogte aandeed en de grootste jaarlijkse stijging kende in tien jaar. Maar in plaats daarvan ziet het edelmetaal voor 2021 een slechtste start in 30 jaar tijd.

De spotprijs bereikte afgelopen vrijdag een laagste punt in zeven maanden, hoewel het dat verlies weer goed wist te maken. Het edelmetaal is dit jaar met meer dan 6 procent gedaald.

Goud, dat vorig jaar sterk steeg door onder meer de onzekerheden door de opkomst van de Covid-19 pandemie, de lage rentes en grote stimuleringspakketten, is nu de slechtste presteerder van 2021 in de Bloomberg Commodity Index.

Peter Thomas, senior vice-president bij Zaner Group in Chicago, geeft aan dat beleggers op het moment vooral overstappen naar industriële metalen zoals koper.

Een economisch herstel zou beleggers ertoe moeten aanzetten om een deel van hun bezit in goud te verkopen, aldus Carsten Menke, analist bij Julius Baer Group.

Er zijn tekenen dat dit al aan het gebeuren is, met aanhoudingen in goud-ondersteunde ETF’s die zijn gedaald tot het laagste niveau sinds juli. Aanhoudingen zijn dit jaar met ongeveer 1 procent gedaald.

Menke: “A rapid recovery will inevitably lead to higher inflation. This should not be positive for gold as it is a good kind of inflation, reflecting an acceleration of economic activity, and not a bad kind of inflation, signaling a loss of trust in the U.S. dollar”

Commerzbank heeft in een nieuw rapport haar goudprijsvoorspelling dan ook geactualiseerd en ziet nu het edelmetaal het vierde kwartaal afsluiten rond de 2.000 dollar per ounce, een daling ten opzichte van de vorige voorspelde doelstelling van 2.300 dollar per ounce.

Hoewel de investeringsvraag naar verwachting lager zal zijn ziet de bank dat deze nog steeds sterk genoeg zal zijn om de koers terug te laten keren naar de 2.000 dollar per ounce. Op het moment koerst het rond de 1.800 dollar.

Goldman Sachs Group ziet op haar beurt een comeback voor het edelmetaal in het verschiet. Zij is van mening dat het onvermogen van regeringen en centrale banken om stimuleringsbeleid te normaliseren het edelmetaal zal ondersteunen, dit zowel op de middellange als de lange termijn.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr