Verkoop nieuwe wagens in VS stuwt platina hoger

De verkoop van nieuwe wagens in de VS is fors gestegen. In 2016 zijn de autoverkopen voor het zevende jaar op rij gestegen, waardoor een nieuw jaarrecord werd gevestigd. Al deze activiteit heeft natuurlijk een rechtstreekse invloed op de vraag naar metalen die worden gebruikt voor de autoproductie.

De meeting van president Trump met enkele CEO’s van autobouwers zorgde ervoor dat er een sterke rally kwam in de groep van platinametalen, waaronder we platina en palladium tellen.

De prijzen van platina zijn gestegen boven 1000 USD per ounce en palladium is gestegen boven 800 USD per ounce doordat Trump de belangrijkste autobouwers aanspoorde om meer auto’s in de VS te bouwen. Toyota Motor Corp. haalde onlangs het nieuws, aangezien ze aankondigden dat ze 400 nieuwe banen zouden creëren en 600 miljoen dollar zouden investeren in een fabriek in Indiana.

De edelmetalen hebben het sinds het begin van dit jaar beter gedaan dan  de aandelenkoersen. Zowel goud, zilver, platina als palladium hebben allemaal de prestaties van de S&P 500 geklopt, en het ziet er naar uit dat de rally nog maar in de kinderschoenen staat.

De groep van platinametalen wordt gebruikt in een brede waaier industriële toepassingen, waaronder de autosector, en ze stijgen doorgaans in functie van de vraag naar nieuwe wagens.

Als deze trend zich doorzet, dan is het erg waarschijnlijk dat deze edelmetalen zullen blijven stijgen, en goud en zilver zullen daar uiteraard ook van profiteren. De trend voor een outperformance van deze metalen is gezet, en er is weinig dat het tij kan doen keren.

Deze edelmetalen bieden niet alleen een hefboom op industriële vraag, maar reageren ook positief op inflatie en de opstoot van geopolitieke risico’s. Het zijn dus ideale instrumenten om op te nemen in uw portefeuille in het huidige klimaat.

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]