Verkoop edelmetalen laten wisselend beeld zien

Mocht de edelmetaalmarkt in de toekomst werkelijk op stoom gaan komen dan moet zeker gekeken worden naar zilver.

Zilver doet het in positieve periodes namelijk vaak beter dan grote broer goud. Volatiliteit in de zilverprijs is vele malen groter, en de markt kent meer speculatie.

Maar het is nog even afwachten of we aan de vooravond staan van een flinke rit omhoog.

Zilver kruipt met haar 50-daags voortschrijdend gemiddelde wel richting het 200-daags voortschrijdend gemiddelde.

Mocht het daar boven komen spreekt men ook wel van een “golden cross”, dat vaak beschouwd wordt als teken van verdere prijsstijgingen.

Volgens data van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) waren beleggers in zilver futures afgelopen week ook het meest bullish dan welk moment ook.

Er zouden in totaal 105.515 termijncontracten uitstaan met een netto long-positie, veruit de grootste positieve positie sinds Bloomberg vanaf 1993 de gegevens bijhoud.

Toch lijkt ondertussen de fysieke markt lichtelijk verzadigd. De verkoop van zilveren beleggingsmunten in de VS daalt namelijk hard.

De verkoop in januari van dit jaar lag al bijna 14 procent lager dan in januari van 2016. Februari en maart waren zeker niet beter.

In maart viel de verkoop maar liefst 60 procent lager uit dan de verkoop in maart vorig jaar. De verkoop voor die maand kwam daarmee uit op het laagste punt sinds 2007.

Aan de andere kant van de wereld verkocht de Australische Perth Mint in maart juist 43 procent meer zilver, zowel munten als baren, ten opzichte van februari.

Maar hier zakte de verkoop van goudbaren en gouden munten naar het laagste punt sinds augustus 2016. De goudverkoop daalde in maart zo’n 12 procent ten opzichte van de maand ervoor.

Ook de verkoop van de gouden American Eagle is in het eerste kwartaal van 2017 gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. De verkoop kromp met 32 procent.

De verkoop lijkt dus voor zowel fysiek goud als zilver wat onder druk te staan, waarbij de stijging van de edelmetalen een belangrijke rol speelt in de daling van de verkoop.

De zilverprijs steeg in 2017 al met 16 procent en ook goud gaat rustig hoger.

Opvallend is wel dat de UK Royal Mint de verkoop juist zag stijgen met bijna 21 procent in het eerste kwartaal.

Als we januari en februari weglaten zien we voor maart bij de Britse Royal Mint zelfs een volumestijging in verkopen van liefst 263 procent.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Gold Seek, Coin World

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999