Goudprijzen dalen na Franse stembusgang

Gisteren zijn de Fransen naar de stembus getrokken. Het nachtmerriescenario, namelijk een stand-off tussen Mélenchon en Marine Le Pen, is uiteindelijk afgewend. De beurzen gaan maandagochtend meteen fors hoger op het nieuws, want alle risicovolle activa gaan hoger.

De afgelopen weken waren de risicoarme activa, inclusief goud, fors gaan stijgen in anticipatie op een ‘ongunstige’ uitkomst van de verkiezingen. De goudprijs daalde in de Aziatische handel meteen al 20 dollar op het nieuws, maar het niveau van 1268 dollar moet wel houden natuurlijk.

De belangrijkste drivers voor de goudprijs op korte termijn zijn de dollar en de reactie op de aandelenmarkten. Aangezien de dollar daalt en de aandelenmarkten stijgen, betekent dat ook een daling voor de goudprijzen.

De eerste ronde van de Franse verkiezingen verliep echt volgens het boekje, waarbij Macron als topfavoriet werd uitgeroepen en Marine Le Pen weinig kans maakt bij de tweede ronde.

Het feit dat Marine Le Pen zeer zeer waarschijnlijk ook geen president zal worden, betekent dat de euro zal overleven. Als je kijkt naar de balans van de ECB, dan begrijp je dat goud en de euro nauw met elkaar verbonden zijn. Een overleven van de euro zal ook positief zijn voor goud.

Zijn er dan geen risico’s meer waarvoor beleggers zich moeten beschermen? Natuurlijk wel.

Geopolitiek gezien zijn er in de wereld nog heel wat brandhaarden te vinden. Ook is het helemaal niet zeker dat de rentecyclus in een opwaartse trend gaat zitten. De liquiditeit die aanwezig is in het systeem, is nog steeds enorm groot. Dat betekent dat beleggers zich moeten beschermen tegen een muntontwaarding.

Goud is bovendien ook een manier om beleggingen te vermijden die binnen het banksysteem staan. Op die manier blijft het nog steeds een erg noodzakelijke diversificatie in een portefeuille. Voor zilver en platina geldt dat ook, maar in mindere mate.

[xyz-ihs snippet=”goud”]