Verkiezingsangst Turkije drijft vraag naar gouden munten op

Met slechts een maand tot de Turkse verkiezingen, geven winkeliers op de grootste bazaar van Turkije aan dat ze een flinke vraag zien naar gouden munten.

De 30-jarige Tekin Firat, eigenaar van een van de winkels: “Turkish people love gold. People think that it will never lose in the long run”

Burgers kopen dus flink goud op, terwijl de lira een vrije val maakt. Recep Tayyip Erdogan probeert zijn herverkiezing veilig te stellen volgende maand, maar heeft te maken met bijzonder moeilijke economische condities.

Daarbij lijken zowel burgers als de overheid zelf meer vertrouwen te hebben in goud dan de lira.

Want niet alleen consumenten kopen goud op, ook de goudreserves van het land zijn het afgelopen jaar flink toegenomen, hoewel de centrale bank van het land er geen officiële uitspraken over wil doen.

Turkije heeft in de eerste vier maanden van dit jaar in ieder geval 118 ton goud geïmporteerd, ter waarde van 5 miljard dollar.

Dat mag voor die periode de grootste import heten ooit, volgens gegevens van de Istanbul Gold Exchange, die teruggaan tot 1995.

Vorig jaar bereikte de volledige goudimport ook al een record.

In 2017 onttrok de centrale bank van Turkije verder zo’n 28,7 ton goud, met een waarde van 1,2 miljard dollar, aan de kluizen van de Federal Reserve.

Daarbij werd niet aangegeven waar dat goud naartoe ging, maar volgens een rapport zou het terecht zijn gekomen bij de Borsa Instanbul, de Bank of England en de Bank of International Settlements.

Een Zwitserse nieuwssite geeft verder aan dat Turkije zo’n 19 ton goud van de VS naar Zwitserland heeft verplaatst, mogelijk in een poging om sancties te omzeilen.

BZ Bazel geeft aan dat de Bank of International Settlements in Bazel, dat officieel extraterritoriaal is en waar zelfs geen Zwitserse politie naar binnen mag, die zending heeft ontvangen afkomstig van Fort Knox.

De nieuwssite speculeerde dat een van de redenen daarvan is dat Turkije haar goud veilig wil stellen voor mogelijk confiscatie door de Amerikanen.

De Turkse staatsbank Halkbank kan waarschijnlijk een boete tegemoet zien na onthullingen dat zij meehielp in het ondermijnen van economische sancties tegen Iran.

Daarbij werd behoorlijk wat goud doorgesluisd, goud dat nu eventueel door de VS geconfisqueerd zou kunnen worden.

Bronnen: Bloomberg, BZ Basel

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.