Verenigd Koninkrijk niet te vertrouwen met opslag goud

De voormalige premier van Slowakije, Robert Fico, geeft aan dat het parlement de centrale bank van het land zou moeten dwingen om het in het Verenigd Koninkrijk opgeslagen goud van Slowakije te repatriëren.

Volgens Fico, die leider is van de grootste partij in Slowakije en kans maakt om weer gekozen te worden als premier, toont de geschiedenis aan dat bondgenoten “nauwelijks te vertrouwen zijn”.

Zijn formatie wil een speciale parlementaire zitting over de kwestie. Het goud is volgens hem niet veilig in het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit en een mogelijk aankomende economische crisis wereldwijd.

Fico: “You can hardly trust even the closest allies after the Munich Agreement. I guarantee that if something happens, we won’t see a single gram of this gold. Let’s do it as quickly as possible”

Slowakije heeft een goudreserve van 31,7 ton, ter waarde van 1,4 miljard dollar. De moeite waard. De laatste tijd lijkt het erop dat heel Oost-Europa in de ban is van het gele edelmetaal.

Deze week nog heeft de Poolse regering laten weten 100 ton goud te hebben gerepatrieerd uit de kluizen in Londen.

Adam Glapinski, de gouverneur van de centrale bank, gaf echter aan dat er geen twijfel bestond over de betrouwbaarheid van Verenigd Koninkrijk.

In plaats daarvan gaf hij aan dat het de sterkte weerspiegelde van de grootste economie in het oosten van de EU. Polen heeft zijn goudreserves de afgelopen twee jaar weten te verdubbelen en bezit nu de grootste goudvoorraad in het oosten van de EU.

Ook premier Viktor Orban van Hongarije heeft de goudreserves van zijn land hoog zitten. Hij vertienvoudigde de goudreserves van het land het afgelopen jaar.

En vorige week gaf de president van Servië, Aleksandar Vucic, aan dat de goudreserves van het land in oktober met 33 procent waren toegenomen met 9 ton goud.

Vucic zei daarbij in de nabije toekomst meer aan te willen kopen, eveneens vanwege een dreigende economische crisis wereldwijd.

Roemenië heeft daarnaast geprobeerd om een deel van zijn goudreserves te repatriëren dat in het Verenigd Koninkrijk is opgeslagen. Die plannen werden echter in de wacht gezet toen de zittende regering in oktober viel.

Bronnen: Bloomberg, FX Street

Foto: Flickr