Sieraden ter waarde van mogelijk miljard euro gestolen

Afgelopen maandag heeft er in Dresden mogelijk de grootste kunstroof plaatsgevonden sinds de Tweede Wereldoorlog.

In het Grünes Gewölbe museum in Dresden, dat bekend staat als een van de grootste schatkamers van Europa, zijn zondag op maandagnacht sieraden gestolen ter waarde van mogelijk een miljard euro.

Rond vijf uur ’s ochtends vernielden twee inbrekers de tralies voor een raam, zo blijkt uit beveiligingsbeelden. Vervolgens gingen ze gericht op de vitrine af waar de juwelen lagen.

Ze sloegen de ramen van de vitrinekast in, volgens de politie met een bijl, en namen juwelen uit de achttiende eeuw mee. Dat lukte blijkbaar niet meteen want de man hakt minstens vier keer in op het veiligheidsglas.

De buit verdwijnt vervolgens in een rugzak. Het bestaat uit onder andere een parelketting van 177 Saksische parels, een degen bezet met 770 diamanten, een epaulet van goud en zilver met 20 grote en 216 kleine diamanten en een met 83 briljanten bezette broche geslepen van goud, zilver, messing en staal.

Volgens de politie zijn er minstens vier daders bij betrokken, die in een Audi zijn gevlucht. Deze werd drie kilometer noordelijk in een ondergrondse parkeergarage in brand gestoken.

Bewakers waren getuige van de inbraak en diefstal maar grepen niet in. Dit omdat het veiligheidsprotocol voorschrijft dat ze alleen de politie moeten waarschuwen en nooit zelf mogen ingrijpen aangezien ze ongewapend zijn.

Twee jaar geleden werd er in Berlijn ook al een gouden munt van honderd kilo gestolen. Die zou heel herkenbaar zijn als je hem zo verkocht, maar die dieven smolten hem om en verkochten het goud.

De kans dat dit bij deze sieraden nu ook zal gebeuren is groot, dus de kans dat ze nog worden teruggevonden is erg klein. Twintig rechercheurs zijn op de zaak gezet.

Museumdirecteur Dirk Syndram omschrijft de collectie als ‘een soort werelderfgoed’. Volgens hem is er nergens in Europa een vergelijkbare verzameling.

De inbrekers kregen gelukkig niet de kans om het meest waardevolle stuk uit de collectie van het museum te stelen.

De zogenoemde groene diamant van Dresden, een steen van 41 karaat, bevindt zich momenteel in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Bronnen: Bild, CNN, Fox Business

Foto: Flickr