Verbeteringen van Londense goud trading

Londen is ongetwijfeld een van de grootste markten voor goud ter wereld. Maar nu kijken de regelgevers naar manieren om die trading op een betere manier te laten verlopen. Heel veel van de transacties die elk jaar in Londen worden afgewikkeld, worden immers gedaan via de telefoon of elektronische chat programma’s, en dat is de manier waarop het al decennia lang wordt gedaan. Maar traders en bankiers zeggen nu dat het systeem misschien niet voldoende transparantie biedt of om nieuwe business aan te trekken op momenten waarop er meer goud wordt verkocht en gekocht dan in New York en Shanghai.

Dat verklaart ook meteen waarom de grootste participatiegroep, de London Bullion Market Association, momenteel biedingen onderzoekt om een trading- en reportingplatform te creëren. Tezelfdertijd wordt een ander plan voorbereid door de World Gold Council, een mijnbouwindustrie groep die samenwerkt met de London Metal Exchange om op de proppen te komen met nieuwe futurescontracten, volgens twee bronnen die dicht bij de onderneming staan. De voorstellen, indien ze succesvol zijn, zouden een heel andere manier van werken introduceren voor de goudhandel in Londen.

Het belang van een dergelijke onderneming kan niet worden onderschat. Londen is immers de grootste markt voor spot- en forwardcontracten, waarbij er maar liefst 4,62 miljard ounces goud worden afgewikkeld via Londen. Dat is goed voor ongeveer de helft van alle uitgevoerde transacties wereldwijd. Dat blijkt volgens grondstoffenspecialist CPM. De verbetering komt er op een goed moment, want het gele metaal wordt opnieuw veel populairder bij beleggers die opnieuw goud kopen na jaren van underperformance.

Goud krijgt daarbij ook meer aandacht van de regelgevers. Het is een markt die immers niet erg transparant is, en dat komt zeker door eerdere schandalen in het verleden. De dominantie van Londen inzake goud wordt wel uitgedaagd door opkomende centra zoals Shanghai en New York.

Als je je hiervan als individuele belegger niet al te veel wilt aantrekken, dan is er maar één manier om je leven eenvoudiger te maken: koop fysiek goud. Dan weet je wat je in handen hebt, zonder al te veel gedoe!

Bron: Bloomberg

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.