zilvermijnen

Mexico produceerde meeste zilver in 2015

In 2015 produceerde Amerikaanse mijnen zo’n 1100 ton zilver met een geschatte waarde van $560 miljoen. Dat zilver was afkomstig van 3 zilvermijnen, maar kwam voornamelijk als bijproduct van 37 basis- en edelmetaalmijnen. De wereld zilvermijnproductie steeg licht, voornamelijk als gevolg van de verhoogde productie van mijnen in Mexico en Rusland. De zilvermijnproductie in de VS daalde echter met 7%.

In de hele wereld werd – in aflopende volgorde – zilver voornamelijk verkregen als bijproduct van lood- en zinkmijnen, kopermijnen, en goudmijnen. Polymetalische ertsafzettingen blijkt goed voor meer dan twee derde van ’s werelds zilverproductie.

Voor investeerders geïnteresseerd in het edelmetaal is het onder andere interessant om te weten welk land het meeste zilver bezit, op wat voor wijze het gemijnd wordt, of het land positief staat ten opzichte van mijnbouw en wat voor bedrijven zich bezig houden met zilverproductie.

Mexico was in 2015 ’s werelds grootste zilverproducent, onder andere omdat het een mijnbouwvriendelijke omgeving betreft. Veel zilvermijn exploratie- en ontginningsbedrijven kennen hier de nodige successen. Volgend een overzicht van de top 10 zilver producerende landen:

1. Mexico
Zilvermijnproductie 5400 ton
Mexico bleef ’s werelds grootste producent van zilver in 2015, de output steeg zelfs met een indrukwekkende 400 ton tot 5400 ton. Het land is de thuisbasis van mijnbouwbedrijf Fresnillo, een van de meest productieve zilverbedrijven ter wereld. Een andere grote producent van zilver in Mexico is Goldcorp. Haar Penasquito mijn produceerde in 2013 het meeste zilver op 1 mijn na. Penasquito is overigens vooral een goudproject.

2. China
Zilvermijnproductie 4100 ton
In 2002 was China de op drie na grootste zilverproducent in de wereld. Sindsdien is de zilverproductie van het land enkel gegroeid en is het de tweede grootste zilverproducent ter wereld. Silvercorp Metals omschrijft zichzelf als China’s grootste primaire zilver producent en bestaat uit meerdere mijnen.

3. Peru
Zilvermijnproductie 3800 ton
Peru beschikt over ’s werelds grootste zilverreserves, met 120.000 ton zilver beschikt het land over een enorme hoeveelheid onbenut potentieel zilver. Daarnaast staat het op de derde plek als grootste producent. Het meeste is afkomstig uit de Antamina mijn in Noord-Peru, voornamelijk een kopermijn.

4. Australië
Zilvermijnproductie 1700 ton
Zilvermijnbouw heeft een rijke geschiedenis in Australië. BHP Billiton begon er haar zilveroperaties in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Vandaag de dag is BHP Billiton een internationaal mijnbouwbedrijf met projecten verspreid over de hele wereld. Het is de grootste zilverproducent in Australië en exploiteert de Cannington mijn in Queensland, de grootste zilvermijn van Australië.

5. Chili
Zilvermijnproductie 1600 ton
Mijnen in Chili produceerden 1600 ton zilver in 2015, een stijging van 400 ton ten opzichte van 2014 waardoor het van de 7e naar de 5e plek stijgt. Het lijkt er daarnaast op dat de productie in het land toe gaat nemen.

6. Rusland
Zilvermijnproductie 1500 ton
Rusland staat al jaren in de top 10 van grootste producenten. Haar zilverreserves zijn niet bekend. De grootste zilverproducent van het land is Polymetal International, dat vier van de top vijf zilvermijnen in het land uitbaat.

7. Bolivia
Zilvermijnproductie 1300 ton
Bolivia produceerde zowel in 2014 als 2015 1300 ton zilver. Het is de thuisbasis van verschillende zilvermijnbedrijven. Mining-Technology.com maakt melding dat de San Cristobal mijn de op twee na grootste zilverreserves van een enkele mijn kent.

8. Polen
Zilvermijnproductie 1300 ton
Polen produceerde net zoveel als Bolivia, 1300 ton. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. KGHM Polska Miedsz is al tijden een van ’s werelds top zilverproducenten. Polen staat op een gedeelde tweede plaats met Australië gekeken naar bewezen zilverreserves. Op Peru na heeft het land het meeste zilver in de grond.

9. VS
Zilvermijnproductie 1100 ton
Zoals hierboven beschreven produceerde de VS in 2015 1100 ton zilver. De grootste Amerikaanse primaire zilverproducent is Coeur Mining. Coeur onderhoudt projecten in de VS, Zuid-Amerika en Australië.

10. Canada
Zilvermijnproductie 500 ton
Hoewel Canada de thuisbasis is voor onder andere Silvercorp en enkele andere grootheden in de zilvermijnbouw produceert het niet een enorme hoeveelheid zilver. Dat komt vooral omdat de grote Canadese mijnbouwbedrijven de nodige projecten uitbaten in andere landen dan Canada zelf.

Bronnen: Investing News, US Geological Survey

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]