Venezuela’s goudreserve daalt met 6 ton eerste helft 2022

De goudreserves van de Venezolaanse centrale bank zijn vanaf juni 2022 met zes ton gedaald. De hoeveelheid goudbaren in de kluizen van de Banco Central de Venezuela (BCV) bedroeg aan het einde van de eerste helft van het jaar 73 ton, de laagste hoeveelheid in 50 jaar.

In de tweede helft van 2021 had de centrale bank nog ongeveer 79 ton in haar kluizen. De waarde van de goudreserves bedroeg in juni van dit jaar 4,329 miljard dollar, 231 miljoen dollar minder dan in december 2021, toen ze op 4,56 miljard werden getaxeerd.

Decennialang overschreden de goudbaren van de BCV de 300 ton, tot 2017 – toen ze door de autoriteiten werden gebruikt als onderpand bij leningen met buitenlandse banken als Deutsche Bank om liquiditeit te verschaffen.

Daarna brachten de dalende olieproductie en de impact van de VS-sancties op de verkoop van ruwe olie de regering-Maduro ertoe monetair goud te verkopen, wat vervolgens een van haar belangrijkste bronnen van inkomsten werd.

Niet gek dus dat nu de regering van president Nicolas Maduro probeert de 30 ton goud dat de BCV bij de Bank of England onder heeft gebracht eveneens probeert te verkrijgen. Tot op heden zonder succes.

Eind vorige maand verwierp het Britse Hooggerechtshof de laatste poging om de controle te verwerven over meer dan 1 miljard dollar aan goudreserves van Venezuela, die worden bewaard in de kluizen van de Bank of England.

De door het Westen gesteunde oppositieleider Juan Guaido mag daarmee een stap dichter bij het uitoefenen van controle over Venezuela’s goudreserves zijn gekomen, maar de Venezolaanse regering in Caracas is niet van plan om zonder gerechtelijk gevecht afstand te doen.

Delcy Rodriguez, vice-president en minister van Financiën van Venezuela, verklaarde dat de BCV alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om de belangen van het land te beschermen.

Rodriguez: “Venezuela flatly rejects the ruling of the British court related to the gold illegally confiscated by the Bank of England”

De centrale bank van Venezuela heeft een verklaring afgelegd waarin zij de “verbazingwekkende uitspraak” van het Hooggerechtshof verwerpt en klaagt dat het hof zich ondergeschikt heeft gemaakt aan het Britse buitenlandse beleid en het internationale recht heeft geschonden.

Het Britse vonnis eind afgelopen maand verleende de oppositie van Venezuela geen zeggenschap over de edelmetaalreserves en de gerechtelijke procedure zal in oktober worden hervat in de Handelsrechtbank van het Verenigd Koninkrijk.

Bronnen: I News, Reuters, DW