Putins nieuwe BRICS-munt kan goud en Bitcoin ten goede komen

Nu de wereldwijde de-dollarisatietrend versnelt, zijn volgens analisten goud en Bitcoin de twee activa die hiervan zouden kunnen profiteren.

Eerder deze zomer zei de Russische president Vladimir Poetin dat Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe (wereld)reservemunt.

Putin gaf eind juni op het BRICS zakenforum te kennen: “The issue of creating an international reserve currency based on a basket of currencies of our countries is being worked out. We are ready to openly work with all fair partners”

Het lidmaatschap van BRICS zou daarbij kunnen worden uitgebreid, nu Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië overwegen tot de groep toe te treden.

De vijf landen proberen eveneens een alternatief mechanisme voor internationale betalingen te creëren. De BRICS-landen beginnen al sowieso meer lokale valuta te gebruiken voor betalingen in onderlinge handel.

In de zomer hebben India en Rusland gesprekken gevoerd om elkaars lokale RuPay en Mir betalingssystemen te accepteren.

Analisten zien dit nieuwe voorstel voor een BRICS-reservevaluta als een alternatief voor de Amerikaanse dollar en de speciale trekkingsrechten (SDR’s) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De SDR’s van het IMF zijn overigens geen valuta op zich. In plaats daarvan is het een mandje vorderingen op de belangrijkste reservevaluta’s, zoals de dollar, de euro, het pond, de yen en de renminbi.

Chris Turner, global head of markets bij ING, geeft aan dat veiligheid, liquiditeit en rendement een goede reservevaluta maken. Daarom zouden de BRICS mogelijk ook naar goud kunnen kijken.

Turner: “We doubt the mercantilist nations involved in BRICS would want to transfer valuable FX reserves into this more local sphere of influence. If they are worried about the path of sanctions and the increasing weaponization of the dollar, they, like Russia, might prefer to move into gold”

Een ander actief dat zou kunnen profiteren van een grotere de-dollarisatiebeweging is Bitcoin, aldus John LaForge, hoofd real asset strategy bij Wells Fargo.

In de zomer is de dollar een populaire veilige haven geworden nu andere economieën worstelen met meer problematische inflatie en groeiproblemen.

LaForge meent dat de Amerikaanse dollar de komende zes maanden wel eens goed kan blijven presteren.

Ook het voorstel van de BRICS om een eigen reservevaluta te creëren zou op korte termijn maar een beperkte impact hebben op de Amerikaanse dollar.

Maar als de de-dollariseringstrend blijft versnellen zal dit uiteindelijk wel een stempel drukken op de dollar, aldus LaForge. Een moment waar zowel goud als Bitcoin van kunnen profiteren.

Bronnen: Kitco, Forbes