Venezuela wil goud verpanden

In Venezuela lijken ze nu echt wanhopig en/of gek te zijn geworden. Een paar dagen geleden kwam al het verhaal dat ze een hele hoop jumbojets lieten aanrukken om geld in te voeren. Het land kampt met een hyperinflatie van maar liefst 720% en laat nog een paar nulletjes toevoegen aan zijn valuta. Venezuela als land kan misschien ophouden te bestaan aangezien het te kampen heeft met sociale onrusten en politieke coups.

De Venezolaanse president Maduro is ook druk bezig om de goudreserves van het land, ten belope van 12 miljard dollar, te liquideren. Zijn voorganger, die ondertussen overleden is, had hard gevochten om het goud terug naar Caracas te repatriëren.

En als we berichten van Reuters mogen geloven, dan is de Venezolaanse bank op dit moment in onderhandeling met het in zwaar weer verkerende Deutsche Bank om goudswaps uit te voeren om, naar eigen zeggen “de liquiditeit van zijn buitenlandse reserves te verbeteren aangezien het land geconfronteerd wordt met zware schuldenbetalingen dit jaar.” Voor alle duidelijkheid: die betalingen zal het land niet kunnen uitvoeren tenzij het goud wordt verkocht. Je moet niet vragen hoe slecht Venezuela er dus voor staat.

De CDS-contracten van Venezuela schieten ondertussen de licht in. Beleggers denken nu dat er een kans is van 78% dat het land volgend jaar niet zal kunnen voldoen aan zijn betalingsverplichtingen en de leningskosten van 9,5 miljard dollar niet meer zal kunnen terugbetalen.

Technisch gezien kunnen de centrale banken dankzij de goudswaps cash ontvangen van financiële instellingen in ruil voor het uitlenen van goud gedurende een specifieke periode. Deze beïnvloeden doorgaans de goudprijzen niet omdat het goud nog altijd in handen is van Venezuela en niet op de markt komt.

Het probleem is wanneer een swap wordt opgezet met een technisch insolvabele overheid, dit hetzelfde is als goud inruilen voor cash. Chavez draait zich waarschijnlijk om in zijn graf. De burgers in Venezuela zullen er niet mee kunnen lachen dat het land de laatste goudposities heeft verkocht om een lawine van schulddefaults te vermijden.

De goudreserves van een land zijn vaak van strategisch belang. Wanneer ze deze beginnen te verkopen, stinkt er vaak iets.

Ook voor u zijn uw goudreserves van onschatbare waarde. Ze laten u toe uw eigen centrale bankier te spelen, zonder tegenpartijrisico. Een onbetaalbare gemoedsrust in deze financiële tijden.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]