Venezuela tekent voor 5,5 miljard dollar aan mijnbouwdeals

Venezuela heeft volgens de Venezolaanse president Nicolas Maduro voor meer dan 5,5 miljard dollar aan mijnbouwdeals gesloten met bedrijven. Onder die bedrijven bevinden zich onder andere het Canadese Barrick Gold en het Chinese Shandong Gold.

De deals zijn onderdeel van een plan van de president om de ernstige economische crisis en bijkomende voedseltekorten en supermarktrellen het hoofd te bieden.

Barrick Gold is volgens de Venezolaanse staatstelevisie overeengekomen om een joint venture in Venezuela te vormen. ‘S werelds grootste goudproducent was een van de vele bedrijven die vrijdag deals ondertekenden aangaande het mijnen van grondstoffen.

Die ondertekening vond plaats tijdens een ceremonie in het presidentiële paleis in Caracas. De Venezolaanse regering zal een 55 procent belang in de voorgestelde Barrick-venture nemen. Barrick zei in een verklaring:

At the invitation of the government, we intend to review information pertaining to mining opportunities in the country

Maduro gaf ook aan dat hij in de komende dagen verwachtte voor 20 miljard dollar aan nieuwe mijnbouwcontracten te ondertekenen. Het was onduidelijk of de 5,5 miljard deel uitmaakt van de 20 miljard aan nieuwe investeringen.

Eerder deze maand werd bekend dat mijnbouwbedrijf Gold Reserve Inc 770 miljoen dollar aan schadevergoeding zal ontvangen wegens de inbeslagname van haar Brisas goud- en kopermijn in 2008. Dit als onderdeel van een schikking met Venezuela en een nieuw partnerschap. In die regeling werd ook afgesproken dat Venezuela voor 240 miljoen aan mijnbouwgegevens van het bedrijf over zou nemen.

Venezuela is duidelijk hard op zoek naar een manier om de economische crisis een halt toe te roepen en lijkt daarbij het meest vertrouwen te hebben in haar grondstoffen. Al is de malaise in de oliesector de voornaamste reden geweest van economische crisis ziet de Venezolaanse overheid daar toch de oplossing.

Inmiddels heeft ook minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif, gisteren zijn bezoek aan Venezuela afgesloten. Maar niet voordat hij een aantal economische overeenkomsten ondertekende die de betrekkingen tussen beide landen blijvend zal versterken. Ook een overeenkomst tussen de centrale banken van beide landen ontbrak daarbij niet. Nicolas Maduro:

Let them come with their investments, its technological and industrial investment and to participate in the new recovery and economic development of Venezuela after the significant losses generated by the decline of oil prices

Tijdens zijn verblijf in Venezuela werd Zarif begeleid door 90 man, een flinke handelsmissie dus. Die ondernemers waren afkomstig uit zowel de private sector alsook de openbare sector. Voornamelijk mensen uit de technologie, farmacie, petrochemie, petroleum en mijnbouw ontbraken daarbij niet.

Sinds 21 augustus reisde de minister van Buitenlandse Zaken van Iran naar Cuba, Chili, Nicaragua, Ecuador en Venezuela, waarbij hij de betrekkingen met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied flink heeft weten te versterken.

Bronnen: Sputnik News, Reuters, Bloomberg, Plenglish

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]