Stakingen in Bolivia tot een kookpunt

De Boliviaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika (ALBA) schaart zich achter de Venezolaanse autoriteiten en bewegingen die de moord op de Boliviaanse vice-minister Rodolfo Illanes veroordelen.

In een officiële verklaring stelde ALBA Illanes’ dood aan de kaak. Vorige week donderdag overleed hij na te zijn doodgeslagen door verschillende groepen coöperatieve mijnwerkers.

De leden van de alliantie veroordeelde de misdaad en gaven aan dat Illanes’ enige doel was om een dialoog en betere communicatie tot stand te brengen.

Hij probeerde volgens ALBA juist de problemen die de mijnwerkers dwars zitten op te lossen. ALBA verklaarde dan ook dat het incident in gaat tegen de pacifistische en democratische geest van de Andes bevolking.

Boliviaanse autoriteiten beschuldigde de president van een mijnbouw-federatie en twee van zijn topambtenaren van het doden van de vice-minister van Binnenlandse Zaken.

Veertig stakende mijnwerkers zijn ondertussen aangehouden in de zaak. Onder hen Carlos Mamani, de voorzitter van de National Federation of Mining Cooperatives of Bolivia.

Illanes werd donderdag ontvoerd, geslagen en gedood na een bezoek aan de stad Panduro, ten zuiden van La Paz. Daar was hij om te bemiddelen in het geschil over de verschillende socialistische mijnbouwwetten en de daaruit voortvloeiende slinkende loonstrookjes.

De vice-minister probeerde gesprekken aan te gaan na enkele dagen van acties van de coöperaties. De mijnwerkers hadden zich bewapend met dynamiet en blokkeerden diverse wegen waardoor verkeer op verschillende wegen tot stilstand kwam.

Duizenden mensen ondervonden hinder van de staking. Drie mijnwerkers waren al gedood in confrontaties met de oproerpolitie voordat Illanes arriveerde, waardoor spanningen hoog opgelopen waren.

Illanes’ moord onderstreept hoe president Evo Morales, een voormalige vakbondsleider van coca telers, zich in toenemende mate op gespannen voet bevindt met mensen met eenzelfde achtergrond.

Dezelfde soort populaire sociale bewegingen die zijn macht hebben vergroot en hem tot het presidentschap hebben gebracht lijken nu voor zijn ondergang te zorgen. Morales noemde het dan ook “een samenzwering” om hem omver te werpen.

In Bolivia werken zo’n 100.000 mensen onder coöperaties bij voornamelijk zink-, tin-, zilver- en goudmijnbouwbedrijven. Die bedrijven zijn in eigen beheer.

De mijnwerkers zouden graag in staat zijn om samen te kunnen werken met private bedrijven, aangezien mijnbouw een kapitaalintensieve onderneming is, maar dat is bij socialistische wet verboden.

De regering stelt dat wanneer de coöperaties in zee gaan met multinationale ondernemingen en investeerders zij geen coöperaties meer kunnen zijn. Een schoolvoorbeeld van spanningen waar socialisme en kapitalisme voor kunnen zorgen.

Bronnen: Forbes, The Guardian, Plenglish

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]