Venezolaanse handelsregeling met Turkije gebouwd op crimineel netwerk

Volgens onderzoekers uit zeker drie landen, waaronder de VS, is de goud- en levensmiddelenhandel van Venezuela met Turkije geëvolueerd tot een complexe regeling gebaseerd op een crimineel netwerk.

In de nasleep van een mislukte staatsgreep in Turkije kwamen Ankara en Caracas tot een handelsregeling om sancties van de V.S. te omzeilen. Het betrof een regeling waarbij voedsel geruild werd voor Venezolaans goud.

Een Colombiaan genaamd Alex Nain Saab Moran, volgens onderzoekers een van de machtigste financiële mannen binnen het regime van Maduro, wordt verondersteld midden in dit netwerk te staan.

Saab’s naam verscheen voor het eerst enkele jaren geleden in verband met onderzoek naar de drugshandel in de VS en Latijns-Amerika. In de afgelopen maanden dook zijn naam opnieuw op in verband met de goud- en levensmiddelenhandel tussen Venezuela en Turkije.

Vier personen bekend met het strafrechtelijk onderzoek in de VS geven tegen Bloomberg aan dat via Turkije opbrengsten werden witgewassen.

Volgens Luisa Ortega Díaz, voormalig procureur-generaal van Venezuela, die nu in zelfgekozen ballingschap leeft in Bogotá, hebben Saab en zijn medewerkers na een onderzoek in Colombia hun uitvalsbasis naar Turkije verplaatst.

Het goud-voor-voedsel programma is volgens meerdere bronnen een multinationaal programma dat meerdere bedrijven omvat.

Het goud wordt verscheept naar Turkije en omgezet in cash waarmee voedsel wordt gekocht. Slechts een beperkt deel wordt direct verscheept naar Venezuela, terwijl een groot deel richting Mexico gaat.

Carlos Paparoni, een oppositiewetgever in Venezuela, geeft aan dat voordat het voedsel naar Venezuela wordt verzonden, de waarde wordt opgeblazen, waardoor verschillende betrokken partijen geld van de transacties af kunnen romen.

De bedrijven die Saab daarvoor heeft opgezet zijn gevestigd in Mexico, Venezuela, Hong Kong en Turkije.

Zo heeft Group Grand, een bedrijf dat in 2013 in Hongkong werd opgericht en in 2017 naar Mexico verhuisde, in april 2018 een Venezolaans overheidsvoedselcontract overgedragen aan een in Istanboel gevestigd Turks bedrijf, Mulberry Proje Yatirim AS.

Mulberry wordt verder vertegenwoordigd door mensen die als vertegenwoordiger van andere Saab-gerelateerde bedrijven optreden.

Maduro gaf, volgens een Venezolaanse oppositiewetgever, bedrijvigheid in goud in handen van de staat uit handen en zette het onder controle van Saab.

Zo zette hij een gemeenschappelijke onderneming op, Mibiturven genaamd, in handen van Saab en vennoten.

Mibiturven omvat het bedrijf Minerven, een Venezolaans staatsmijnbouwbedrijf, en een Turks mijnbouwbedrijf genaamd Marilyns Proje Yatirim.

Amerikaanse ambtenaren verdenken tevens dat de Venezolaanse en Turkse goud-deals gebruikt worden in financiering van terroristische groepen in het Midden-Oosten.

De verdenkingen concentreren zich op Tareck el Aissami, een vertrouweling van Chávez en Maduro, die volgens Amerikaanse ambtenaren met groepen werkten die in verband werden gebracht met een grotere internationale witwaspraktijk dat Hezbollah financierde.

El Aissami, die Maduro in januari 2017 tot vicepresident maakte, had afgelopen zomer in Turkije een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Zij ontmoetten elkaar in januari dit jaar wederom, net op het moment dat de Bank of England op verzoek van Amerikaanse ambtenaren 1,56 miljard dollar aan Venezolaanse goudreserves bevroor.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr