Centrale banken kopen eerste kwartaal meeste goud aan in zes jaar tijd

De wereldwijde vraag naar goud is in het eerste kwartaal met 7 procent gestegen naar 1.053 ton, zo blijkt uit het kwartaalrapport van de World Gold Council (WGC).

Dit vooral vanwege forse aankopen door centrale banken, die het meeste goud aankochten in zes jaar tijd.

Over de jongste vier kwartalen bereikten de centrale banken ook een recordhoogte in goudaankopen, op 716 ton.

Vooral de centrale banken van Rusland (55 ton), Turkije (40 ton) en China (33 ton) verhoogden in het eerste kwartaal hun goudreserves. De grote aankopen van goud door de Russische centrale bank dienen om de blootstelling aan dollars te verminderen.

Naast deze reguliere kopers besliste ook Ecuador voor de eerste keer in een periode van vijf jaar om zijn goudreserves verder aan te vullen. Kazachstan, Qatar en Colombia vulden het voorbije kwartaal eveneens belangrijke goudvoorraden aan.

De centrale banken kochten in de eerste drie maanden van dit jaar 145,5 ton goud, tegenover 86,7 ton in dezelfde periode van vorig jaar.

De groei op jaarbasis leunt op een relatief zwak eerste kwartaal van 2018. De totale vraag vanuit juweliers, particulieren en centrale banken daalde toen tot het laagste punt in drie jaar tijd op 984 ton.

Ook beleggingen in trackers, die de goudwaarde op de beurs proberen te volgen, namen toe. De kwartaalinstroom in goud-ETF’s steeg met 49 procent in de eerste drie maanden van dit jaar, afgezet tegen 2018, met 40,3 ton. Vooral in januari was de instroom erg hoog.

Volgens de Hindoestaanse kalender telde het eerste kwartaal daarnaast 21 dagen die gunstig waren om te trouwen. Drie keer meer dan dezelfde periode vorig jaar. Hierdoor steeg in India de vraag naar gouden sieraden voor huwelijken met 5 procent naar 125 ton. In totaal ging er 530 ton goud doorheen.

De vraag naar gouden sieraden bleef in totaal ongeveer stabiel, omdat de stijgende aankopen in India werden gecompenseerd door de lagere vraag in China en de rest van de wereld.

Ondanks de gemiddeld toenemende belangstelling steeg de goudprijs in het eerste kwartaal nauwelijks. Een ounce goud kost nu zo’n 1.270 dollar, op 1 januari was dat nog 1.283,50 dollar. Voor dat kwartaal stond de goudprijs wel ietwat hoger.

Bronnen: Nu, Bloomberg

Foto: Flickr