Venezolaanse goudreserves dalen tot laagste punt in 75 jaar

De goudreserves van de Venezolaanse centrale bank zijn in de eerste helft van 2019 met 1 miljard dollar gedaald. Daar waar de meeste centrale banken, van China tot Turkije, goud juist toevoegen aan de reserves is dat in Venezuela een ander verhaal.

Uit officiële gegevens, die deze week zijn vrijgegeven, blijkt dat de regering het edelmetaal in het buitenland verkoopt om inkomsten te verhogen. Op deze wijze probeert Maduro het hoofd te bieden aan de opgelegde Amerikaanse sancties.

Ondanks de sancties opgelegd door Amerikaans president Trump en de druk op handelaren om Venezolaans goud niet op te kopen, verliet meer dan 16 ton goud de bankkluizen richting onbekende bestemmingen.

De daling van de goudreserves komt overeen met een daling van 26,36 ton goud van de reserves. De centrale bank heeft nu nog zo’n 102,40 ton aan goudreserves. Een derde daarvan is echter in handen van de Bank of England.

Regerende ambtenaren van de Socialistische Partij beschuldigen de Bank of England ervan dat zij weigeren het goud te repatriëren vanwege de sancties. De Bank of England heeft geweigerd commentaar te geven, onder verwijzing naar intern beleid.

De waarde van de goudstaven in de kluizen van de centrale bank daalde tot 4,62 miljard dollar, een daling van 18,5 procent ten opzichte van 5,67 miljard dollar aan het eind van 2018.

Officiële bankgegevens wijzen uit dat dit het laagste officiële cijfer is in maar liefst 75 jaar.

Oppositieleiders beschuldigen al maandenlang de regering van president Nicolas Maduro van het opnemen van de nationale goudreserves, om dit vervolgens in het buitenland te verkopen.

Amerikaanse financiële sancties hebben de olie-export immers verlamd en zorgen ervoor dat Maduro geen geld meer kan lenen in het buitenland.

Vorig jaar begon de regering van Maduro voor het eerst goud te exporteren naar Turkije, dat door de informele goudmijnbouwindustrie in de zuidelijke jungles van Venezuela werd geproduceerd.

De waarde van het goud van de centrale bank was in de tweede helft van 2018 al met 1 miljard dollar gedaald, zo bleek uit de bankreserves.

Twee bronnen wijzen er deze week op dat de centrale bank nu opnieuw is begonnen met het opnemen van goud uit de kluizen.

Daarbij gaven zij aan dat de laatste twee maanden de beveiliging flink is toegenomen bij het hoofdkwartier van de bank. Volgens hen zijn er steeds meer militairen te bespeuren bij en rondom het gebouw van de Venezolaanse centrale bank.

Bronnen: Venezuelanalysis, Reuters

Foto: Flickr