Beleggers gaan voor goud, zilver en platina

Beleggers kiezen massaal voor goud, zilver en platina. De instroom in de door fysiek goud gedekte ETF’s bedroeg in augustus meer dan 100 ton en bereikte de hoogste waarde sinds februari 2013.

Participaties stegen met 101,9 ton, waardoor het totaal vorige week vrijdag uitkwam op 2.453,4 ton. Het zorgde voor een derde maand op rij aan stijgingen, na de toevoegingen in juni en juli met een gecombineerde waarde van 154,1 ton.

Goud en andere edelmetalen als zilver en platina doen het bijzonder goed dit jaar. Goud steeg al 20 procent in waarde sinds januari.

Zilver steeg zelfs nog meer, hoewel het edelmetaal initieel achterbleef op grote broer goud, en nu is ook platina bezig met een inhaalslag.

Platina futures stegen woensdag flink en deden en hoogste punt aan in anderhalf jaar tijd. De prijs naderde de 1.000 dollar per troy ounce.

De platinakoers is sterk gestegen ten opzichte van het laagste punt in 2019. De weekly chart laat volgens Jim Wyckoff van Kitco echter zien dat de koers nog steeds ver achter blijft gekeken naar de recente historische handelsrange.

Dat suggereert dat er de komende weken en maanden nog veel meer ruimte is om hoger te gaan, aldus Wyckoff.

De volgende technische weerstand op de langere termijn ligt rond de 1.030 dollar per troy ounce. Een beweging boven dat weerstandsgebied zou er voor kunnen zorgen dat er doorgestoomd kan worden richting de 1.200 dollar.

Ook zilver blijkt behoorlijk wat potentieel te laten zien, waarbij het woensdag bijna de 19,5 dollar per ounce aandeed. Goud koerst nog steeds boven de 1.500 dollar per ounce.

Centrale banken blijven, naast de stijging in aanhoudingen in goud-ETF’s, goud toevoegen aan de reserves. Dat ondersteunt eveneens de goudprijs, naast economische onzekerheden als de handelsoorlog tussen de VS en China en de gigantische wereldwijde schuldenberg die dagelijks enkel toeneemt.

Goldman Sachs is dan ook van mening dat ook de goudprijs enkel toe zal nemen, aangezien de officiële aankopen door centrale banken verdergaan en de vraag naar goud-ETF’s toeneemt.

En met die mogelijk constant stijgende goudprijs lijken ook de andere edelmetalen niet achter te kunnen blijven.

Bronnen: Bloomberg, Kitco, Mining MX

Foto: Flickr