UK Royal Mint stopt met plannen om door goud-gedekte cryptomunt aan te bieden

Na twee jaar in ontwikkeling te zijn geweest heeft de Britse Royal Mint besloten geen door goud-gedekte cryptomunt uit te zullen geven.

Bronnen geven tegen Reuters aan dat de uitgifte en distributie van die “Royal Mint Gold (RMG)”-token de eerste keer zou zijn geweest dat een regering van een eerste wereld economie direct betrokken was met een crypto wisselkantoor.

Het plan voor de RMG-token zou er voor moeten zorgen dat de 1100 jaar oude en volledig door de overheid in handen zijnde Mint extra inkomsten zou gaan genereren middels een digitaal product.

Sinds 2016 was de Britse Royal Mint al bezig met de mogelijke uitgifte van die token en of het een definitieve annulering van de RMG-token betreft wordt niet geheel duidelijk. Wel duidelijk is hoe het komt dat een RMG-token nog geen levenslicht heeft mogen zien.

Ten eerste resulteerde twee belangrijke personeelswijzigingen bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) in een verminderde interesse in digitale activa aldaar, zo geven de bronnen aan. De CME was een van de eerste beurzen die bitcoin futures op de markt brachten in december vorig jaar.

In die maand zou de CME tevens een overeenkomst om de RMG-token van de Royal Mint te noteren hebben geannuleerd. Dat zes maanden nadat Sandra Ro, CME’s hoofd digitalisering, de organisatie had verlaten en ongeveer een jaar nadat CEO Phupinder Gill met pensioen ging.

Bronnen geven tegen Reuters aan dat de houding ten opzichte van crypto veranderde bij de CME. De CME benadrukt echter dat daar geen sprake van is en zij zich blijven inzetten voor het nastreven van hun nieuwe digitaliseringsstrategie.

De Royal Mint stopte na die afwijzing van de CME niet met haar plannen om de RMG ergens te kunnen noteren en zocht contact met een cryptoexchange om de munt aldaar te noteren.

Maar Anne Jessop, de nieuwe CEO van de Royal Mint sinds februari, stak daar een stokje voor. De tweede reden van afwijzing. In maart werden in het kantoor van de Royal Mint in Londen 4 medewerkers ontslagen en in mei nog eens 7 a 8 in Wales.

Ondertussen zijn de Australische Perth Mint en de Royal Canadian Mint wel bezig met het verder ontwikkelen van een cryptomunt gedekt door goud.

Bronnen: Reuters, CCN

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]