Turken blijven massaal goud kopen, Turkse lira weet niet te presteren

De Turkse lira blijft dalen. De Turkse valuta verloor dit jaar al liefst 25 procent, waarmee het op Argentinië na het land is met de slechts presterende munt gekeken naar opkomende markten.

Wegens die zwakke munt zijn aankopen goud in Turkije gigantisch gestegen. Nu dreigt de niet te stillen vraag naar goud een belemmering te worden voor de munt.

President Recep Tayyip Erdogan heeft twee weken geleden schoon schip gemaakt. Verschillende personen in leidinggevende posities werden aan de kant geschoven omdat zij er niet in slaagden de lira te stabiliseren.

Dit gaf de lira wat ademruimte maar sindsdien hebben Turkse particuliere beleggers en bedrijven evengoed 2,2 miljard dollar aan goud opgekocht.

Daarmee komt het totaal op 36,4 miljard dollar aan goudaanhoudingen, bijna het drievoudige van het totaal vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van de centrale bank.

Turken blijven dus massaal goud aankopen ondanks de lagere goudprijs deze maand en een versterking van de lira.

Ook niet heel vreemd te noemen. Terwijl de lira 25 procent daalde steeg goud nog steeds zo’n 20 procent ten opzichte van de dollar.

Turkije is dit jaar een van de grootste consumentenmarkten voor goud ter wereld. Zowel de centrale bank van het land als beleggers en consumenten in Turkije kopen massaal goud op.

De centrale bank van het land blijft flink goud toevoegen aan de reserves. Wereldwijd was zij dit jaar de nummer 1 gekeken naar centrale banken die het meeste goud kochten.

Aanhoudingen in sterke valuta als goud en Amerikaanse dollars steeg dit jaar met liefst 34,5 miljard dollar. Daarmee komen de totale aanhoudingen uit op 228,2 miljard dollar, een recordhoogte.

Erdogan ontsloeg twee weken geleden de gouverneur van de centrale bank en de minister van Financiën, toevallig ook zijn schoonzoon. Ook werd de rente verhoogd.

Sindsdien steeg de lira met 10 procent, maar dat wil niet zeggen dat Turken weer volledig vertrouwen hebben in de munt. Goudaankopen blijven stevig overeind.

Dat is ook niet zo vreemd. In combinatie met dalingen van de lira leverde het edelmetaal betere rendementen op voor lokale beleggers dan obligaties of de Turkse benchmarkindex van aandelen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr