Trump’s belastingplannen: goed of slecht voor edelmetalen?

Politici kunnen blijven bekvechten of het belastingplan van president Donald Trump nu juist de Amerikaanse middeninkomens of de Amerikaanse bedrijven zal laten profiteren, maar een sector zou als duidelijke winnaar uit de bus kunnen komen: edelmetalen.

Althans, die mening is Bart Melek toebedeelt, hoofd commodity strategy bij TD Securities.

Op het Silver Industrial Conference in Washington gaf hij aan dat het belastingplan dat in het Congres wordt overwogen het begrotingstekort zou opblazen waardoor de schulden verder zullen toenemen.

Van 1984 tot en met 2012 steeg goud keer op keer wanneer de federale schuld steeg ten opzichte van het bruto binnenlands product, aldus Melek.

En die verslechtering van de fiscale status van het land zal volgens hem nu wederom zorgen voor hogere zilver- en goudprijzen.

Daarbij zal zilver beter weten te presteren dan goud.

Tegen het einde van volgend jaar ziet hij een stijging van 19 procent, tot 20 dollar per ounce.

Goud staat op het moment evengoed lichtelijk lager.

Beleggers maken op het moment een pas op de plaats en zijn in afwachting wat de uitkomst zal zijn van de beleidsbijeenkomsten van drie grote centrale banken.

De Federal Open Market Committee (FOMC), en de centrale banken van Engeland en Japan komen deze week bij elkaar.

Daarnaast zijn beleggers in afwachting wie er benoemd zal worden als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve door president Donald Trump.

Er wordt gespeculeerd dat gouverneur Jerome Powell de favoriete kandidaat zou zijn.

Volgens Edward Meir, commodities consultant bij INTL FCStone, zal goud ook in november iets onder de 1.300 dollar per ounce blijven hangen wegens die afwachtende houding.

Maar Meir ziet het gehele plaatje toch anders dan Melek.

De sterke Amerikaanse dollar, die deze maand juist voor een zwakkere goudprijs zorgde, kreeg volgens hem namelijk een boost wegens het toenemende optimisme rondom Trump’s belastinghervormingspakket.

Wanneer de plannen worden overgenomen zorgt dat volgens hem voor een terugkeer van ‘Trumpflation’, waarna de verhoogde fiscale stimulans de Fed uiteindelijk zal dwingen om de rentetarieven sneller te gaan verhogen.

Daarmee zou de goudprijs volgens hem juist nog meer onder druk komen te staan dan nu al het geval.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]