Thaise export stijgt onverwachts, voornamelijk door goud

De Thaise export nam in april onverwacht toe met 2,12 procent ten opzichte van vorig jaar. Sectoren die daar voor zorgden betroffen voornamelijk export van landbouwproducten, voedsel en goud, aldus het Thaise Ministerie van Handel.

Uit een eerdere opiniepeiling door Reuters was er juist een daling van de export verwacht van 4,6 procent. Met een stijging van de export met 2,12 procent met andere woorden een meevaller van 6,7 procent.

Maart kende ook al een onverwachtse groei van de export, met 4,17 procent. De totale export, exclusief goud, daalde op jaarbasis met 10,31 procent.

De onderliggende zwakte in de wereldhandel wegens het coronavirus is hoogstwaarschijnlijk daarvoor verantwoordelijk.

Het geeft echter aan hoezeer goud verantwoordelijk was voor de groei. De export van het edelmetaal steeg met liefst 1.102,8 procent!

De export van landbouw- en agro-industriële producten steeg eveneens, met 4,03 procent. Vooral rijst was daar koploper, met een stijging van 23,1 procent.

De export van industriële producten steeg met 4,05 procent, voornamelijk goud, elektrische printplaatjes, vliegtuigonderdelen en medische benodigdheden. De export naar de belangrijkste markten, de Verenigde Staten en Japan, groeide daarbij aanzienlijk.

De export naar Hongkong en Taiwan was voor respectievelijk de tweede en tiende maand op rij positief. De ernstige verspreiding van het coronavirus in Europa onderdrukte vorige maand echter de export naar 15 landen van de Europese Unie, aldus het Ministerie van Handel.

De piek in de goudexport benadrukt de vlucht naar veilige havens voortvloeiend uit de onzekerheid die corona met zich meebrengt en een wereldwijde economische vertraging.

Dat resulteert in stijgende goudprijzen en voor Thailand in ieder geval een grotere export van goud naar Zwitserland, Singapore en Hong Kong.

Thailand, zoals vele Aziatische landen, kent een opmerkelijk hoog aantal inwoners dat goud in bezit heeft en Bangkok kent vele goudwinkels.

De Thaise premier drong er vorige maand bij Thaise consumenten op aan om niet al het goud dat zij in bezit hebben in een keer te verkopen.

Uit berichten bleek dat de Thai massaal goud verkochten wegens de hoge goudkoers in de lokale munt de Thai baht en het feit dat zij wegens de lockdown geen inkomen genereerden.

Wellicht is een gedeelte van die grote verkopen door consumenten dan ook gebruikt voor de export.

Bronnen: Bangkok Post, Reuters, Live Trading News

Foto: Flickr