Scotiabank sluit edelmetaaltak, zet 168 miljoen dollar opzij voor schikkingen

Bank of Nova Scotia heeft 232 miljoen Canadese dollar ($168 miljoen) opzij gezet om de kosten te dekken voor de afbouw van haar edelmetaaltak.

Daarbij spreekt zij ook van een schikking, wegens Amerikaanse onderzoeken naar mogelijk frauduleuze handelsactiviteiten van de unit.

De Canadese Bank, ook bekend als Scotiabank, liet in 2017 weten dat het overwoog om ScotiaMocatta te verkopen, een van de belangrijkste banken in de Londense goudhandel.

De verkoop, die 1 miljard dollar op had moeten leveren, werd begeleid door JPMorgan maar die verkoop kwam nooit van de grond.

In 2018 liet de bank weten haar edelmetaaltak verder af te gaan bouwen. Vorig jaar liet het de naam “Mocatta” vallen en dit jaar werd duidelijk dat de gehele unit opgedoekt wordt.

ScotiaMocatta’s geschiedenis gaat terug tot 1676, toen Moses Mocatta een samenwerking aanging met de Oost Indische Compagnie om goud naar India te verschepen. In 1997 nam Scotiabank die goudhandel over van Standard Chartered.

Scotia Bank zag zich de afgelopen jaren geconfronteerd met verschillende rechtszaken door beleggers, bewerende dat de bank zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan manipulatie van de edelmetaalmarkten.

Deze maand bleek dat ook Amerikaanse regelgevers Scotiabank’s edelmetaalactiviteiten onderzochten.

In maart werd eveneens duidelijk dat Scotia 800.000 pagina’s aan bewijs hebben geleverd aan regelgevende instanties die handelsactiviteiten in edelmetalen bij JPMorgan onderzochten.

Zes medewerkers van JPMorgan zijn sinds 2018 daarbij berecht in verband met onrechtmatig handelen, het zogeheten “spoofen” van de edelmetaalmarkt.

Een voormalig medewerker van Scotia pleitte vorig jaar ook zelf schuldig aan manipulatie middels spoofing.

De bank had haar activiteiten in de goudmarkt zoals gezegd al aanzienlijk verminderd, waar ze ooit een belangrijke speler was naast banken als JPMorgan Chase & Co. en HSBC Holdings.

Scotiabank gaf gisteren aan dat het in bespreking is met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en het Amerikaans ministerie van Justitie in verband met mogelijke schikking betreffende manipulatie van de edelmetaalmarkt.

De opzij gezette 168 miljoen dollar voor mogelijke schikking en verdere liquidatie van de edelmetaaltak werd bekend middels haar kwartaalverslag, dat gisteren werd gepubliceerd.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, The Chronicle Herald

Foto: Flickr