Stijging goudprijs zeker niet voorbij aldus Deutsche Bank

Sinds augustus, toen goud een bodem zette op 1.195,20 dollar per ounce, is de goudkoers stijgende. Op 20 februari bereikte het edelmetaal een piek van 1.347,90 dollar per ounce, om vervolgens weer lager te gaan.

Deutsche Bank geeft nu aan dat, ondanks de recente volatiliteit, goud hoger zal blijven gaan. Michael Hsueh, FX strateeg bij Deutsche, gaf vier dagen geleden aan dat de bank bullish is.

Bezorgdheid over een vertragende Europese economie en een mogelijke schuldencrisis in China zijn de belangrijkste factoren achter de stijgende goudprijzen. Ook de plannen van de Fed om de rente stabiel te houden hebben ertoe bijgedragen dat goud hoger ging.

Ondanks de recente terugval van de goudkoers onder de 1.300 dollar gelooft Hsueh nog steeds dat goud hoger gaat. Hij is van mening dat beleggers steeds meer baat zien in het aanhouden van het edelmetaal.

Hsueh ziet ook meer voordelen voor goud gekeken naar de aanhoudende bull market in de aandelenmarkt en dat de angst voor een recessie onder beleggers groter wordt.

Hij wees er verder op dat goud een impuls kon krijgen van China. De lage goudreserves van het land in vergelijking met andere landen zouden kunnen leiden tot hogere volumes. Dit is ook terug te zien aan het feit dat China in februari voor de derde maand op rij haar goudreserves verhoogde.

Handelsspanningen tussen de VS en China kunnen daarnaast zorgen voor meer opwaartse dan neerwaartse druk, aldus Hsueh.

Wanneer de Fed de rentevoeten dit jaar nog gaat verhogen, iets wat volgens hem in de tweede helft van dit jaar kan gebeuren, kan dit leiden tot een kleine daling van de goudprijs.

Deutsche Bank gelooft echter eerder in het tegenovergestelde en meent daarom ook dat goud dra het hoogtepunt van de afgelopen paar jaren, op 1.360 dollar per ounce, kan doorbreken.

Bloomberg Intelligence’s senior grondstoffenstrateeg Mike McGlone is die mening eveneens toebedeeld.

Hij ziet de edelmetalen overall hoger gaan, waarbij edelmetaal palladium de weg wijst. Palladium brak eind februari voor het eerst door het niveau van 1.500 dollar per ounce.

McGlone: “For the first time in five years, the Bloomberg Precious Metals Spot Subindex is poking above its 72-month average. It may be a better bullish broad-market indication if the recent visit above $1,500 an ounce in palladium marks a peak”

Een patroon waarin de edelmetalen palladium volgen is reeds vastgesteld, aldus McGlone. Platina, zilver en goud begonnen in 2001 aan een tien jaar durende opmars, nadat palladium een gelijkaardige parabolische stijging had laten zien. Volgens McGlone lijkt het erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen.

Bron: Barrons, Kitco

Foto: Flickr