Sterkere rand zorgt voor kopzorgen bij Zuid Afrikaanse mijnbouwbedrijven

Goud startte het jaar met een flinke rally en steeg meer dan 4 procent, tot een hoogste punt sinds augustus 2016. Vooral een afzwakkende dollar is daar debet aan.

Maar een net zo indrukwekkende rally in de prijs van de Zuid Afrikaanse rand zorgt ervoor dat goudmijnbouwbedrijven in het land niet weten te profiteren van die hogere goudprijs.

Sterker, de bedrijven komen verder onder druk te staan.

Omdat mijnbouwbedrijven de meeste onkosten in de lokale valuta voldoen betekent een hoger geprijsde rand dat winstmarges minder zijn.

Carsten Menke, analist bij Bank Julius Baer & Co:

With the rand below 12 to the dollar, margin pressure is definitely building up. Rand strength is the flip side of an improving economy, but it’s causing headwinds to miners because of costs going up — they are not enjoying the tailwinds from rising gold prices

De laatste keer dat de Zuid Afrikaanse rand zo sterk stond ten opzichte van de Amerikaanse dollar was in mei 2015.

Die sterkere rand mag verklaart worden door de aanstelling van Cyril Ramaphosa in december, als hoofd van het regerende African National Congress.

Daarmee zal hij hoogstwaarschijnlijk in de schoenen treden van Jacob Zuma, om zijn rol als president over te nemen.

Ramaphosa is een Zuid-Afrikaanse vakbondsleider, politicus en zakenman en op het moment tevens vicepresident van het land.

Sommige mijnbouwbedrijven kennen ondanks die stijgende goudprijs zulke slechte winstmarges dat het de vraag is of zij überhaupt wel winstgevend kunnen zijn.

Veel Zuid Afrikaanse mijnen dateren uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, waarbij veel van het makkelijk te mijnen goud al gedolven is. Arbeidsintensieve mijnbouwmethodes zorgen daarbij nu voor een extra druk op de bewegingen in de valuta.

Volgens Rene Hochreiter, analist bij Noah Capital Markets, zouden meer dan de helft van de Afrikaanse mijnen op het moment tegen verlies opereren.

Een hogere goudprijs zal de hogere prijs van de rand daarbij waarschijnlijk niet kunnen compenseren en het risico van sluitingen is dan ook reëel, aldus Hochreiter.

Toch zijn veel buitenlandse investeerders en mijnbouwbedrijven positief. Ook hier weer vanwege de kans dat Ramaphosa Zuma binnenkort op zou kunnen volgen.

Ramaphosa is een man die graag hervormingen door wil voeren, wat het investeringsklimaat van Zuid Afrika naar een hoger plan moet trekken.

Bronnen: Bloomberg, Eye Witness News

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]