Enkel Citi en Goldman in de race voor ScotiaMocatta

Het aantal potentiele bieders voor ScotiaMocatta, ’s werelds oudste goudhandelaar in handen van Canadian Bank of Nova Scotia, is gedaald naar slechts twee kandidaten.

Zowel Goldman Sachs als Citi zijn de enige gegadigden die nog in de race zijn, aldus de Financial Post dat drie bronnen citeerden.

Beide banken zijn op het moment bezig met de zogeheten due diligence checks.

Andere geïnteresseerde partijen, zoals het Japanse handelshuis Sumitomo en de Australische bank ANZ hebben besloten niet verder te gaan in het biedingsproces.

Officiële bekendmakingen vanuit Scotiabank, Goldman of Citi ontbreken vooralsnog.

De bedoeling is dat de verkoop tegen maart 2018 rond zou moeten zijn. Canadian Bank of Nova Scotia zal bij die verkoop worden bijgestaan door JPMorgan.

Scotiabank hoopt daarbij 1 miljard dollar voor de verkoop te krijgen maar dat bedrag zit er volgens een van de bronnen niet in. Die gaf aan:

I think the process will see the great majority of the business move to a new owner, but would definitely expect there to be subsequent trimming, either by sale or closure

De twee laatste bieders zijn hoe dan ook interessante keuzes voor ScotiaMocatta. Mocht Citi de aankoop doen dan krijgt zij een bijzonder groot aandeel in de edelmetalenhandel.

Mocht Goldman het worden zou dat een flinke omslag kunnen betekenen voor haar enorm slecht presterende commodities-trading team. In 2017 heeft zij haar slechtste jaar ooit gekend met een daling van de omzet met 75 procent.

Scotiabank’s intentie om ScotiaMocatta te verkopen kwam in oktober voor het eerst aan het licht.

Daarbij waren verschillende nieuwsitems die aangaven dat een schandaal aangaande goudsmokkel vanuit Zuid Amerika en enkele rechtszaken aangaande manipulatie van de goud en zilver benchmarks daar aan ten grondslag lagen.

ScotiaMocatta’s geschiedenis gaat terug tot 1676, toen Moses Mocatta een samenwerking aanging met de Oost Indische Compagnie om goud naar India te verschepen. Die operatie werd in London opgezet.

In 1997 nam Scotiabank de goudhandel over van Standard Chartered.

Bronnen: Financial Post, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]