Stanley Druckenmiller zit terug in goud

Weet je nog, dat Stanley Druckenmiller net voor Donald Trump zou worden verkozen zijn goudposities dumpte op de markt? Hij is een hedgefondstitaan die een van de beste prestaties op de markt leverde. Hij is nu terug en zeer bullish op het gele metaal, en dat kan van belang zijn voor beleggers in de goudprijs.

Druckenmiller gaf onlangs een mooi interview op Bloomberg, waarbij hij aangaf dat hij opnieuw in goud was gestapt in december en januari. Zijn redenering is redelijk simpel: “ik wilde wat valuta hebben en geen enkel land wil dat zijn valuta sterker wordt.” Voor hem is het simpel: goud is fors gezakt, en daardoor werd het een interessante belegging/speculatie voor hem.

Goud wordt immers traditioneel beschouwd als een veilige haven die in de tegenovergestelde richting van aandelen noteert. Goud heeft de jongste tijd een mooie upswing gekend. De goudfutures zijn in februari immers zo’n 2,8% gestegen en year to date zitten we immers aan een winst van 7,9% year to date. Als we dan kijken naar de Amerikaanse richtinggevende S&P 500 index, dan zitten we daar aan een winst van zowat 2,5% year to date. Alleen de Nasdaq heeft een return van 5,6% neergezet die in de buurt komt van wat de goudprijs heeft gepresteerd.

De inflatieverwachtingen zijn duidelijk aan het stijgen, en aangezien goud doorgaans fungeert als een hedge tegen inflatie, of stijgende prijzen, profiteert het gele metaal daarvan. Een zwakke dollar is ook gunstig geweest voor metalen die zijn uitgedrukt in dollar, waardoor kopers die in andere valuta rekenen meer waar voor hun geld kunnen krijgen. De dollar is immers year to date zowat 2% gezakt nadat hij begin januari het hoogste peil in maar liefst 14 jaar had bereikt.

Ondertussen zijn de rentevoeten fors lager gegaan. Dalende rentevoeten kunnen ook de opportuniteitskost die verbonden is aan het aanhouden van activa met hogere rentevoeten doen afnemen. Edelmetalen betalen immers geen rente of dividend uit.

Geopolitieke onzekerheden door de nakende verkiezingen in Frankrijk en Nederland doen ondertussen hun werk. Goud is immers bij uitstek het actief dat profiteert van zulke onzekerheden en opschudding.

Verschillende andere experts zoals Daily Reckoning blogger Greg Guenther verwachten de komende weken een stijging van 20% voor het goud. Een prachtig vooruitzicht dus voor het gele metaal, en laten we ook klein broertje zilver niet vergeten!