Speech Powell zet druk op dollar, goud hoger

Goud ging gisteren stevig hoger tot boven de 1.200 dollar, dit terwijl de dollar onder druk kwam te staan na Jerome Powell’s eerste toespraak als voorzitter van de Fed.

De vier maanden durende daling van de goudprijs lijkt daarmee tot stilstand te zijn gekomen. Het gele edelmetaal zag zijn grootste wekelijkse stijging sinds eind maart, waarmee het gelijk de eerste week aan stijgingen liet zien na zes opeenvolgende weken aan dalingen.

De nieuwe voorzitter van de Fed gaf aan dat de Fed geen risico ziet van mogelijke oververhitting van de Amerikaanse economie. Ook ziet de Fed weinig signalen dat de inflatie boven beoogd doel van 2 procent komt. Hij verdedigde daarmee de geleidelijke verhoging van de rentetarieven door de centrale bank.

Zijn verklaring bevestigt een voortzetting van de kwantitatieve normalisatie. Op dit moment wordt aangenomen dat de Federal Reserve de rente dit jaar nog twee maal met 0,25 procentpunt zal verhogen. FedWatch voorspelt dat er een 96 procent waarschijnlijkheid is van een rentestijging in november en een 60 procent waarschijnlijkheid van een rentestijging in december.

Sommige grondstoffenanalisten geven aan dat dit het perfecte moment is om goud aan te kopen. Bill Baruch, voorzitter van Blue Line Futures, is ronduit bullish op het edelmetaal. Hij ziet de 1.250 dollar per ounce voor nu als koersdoel. Blue Line Futures adviseert ondertussen haar klanten actief om long te gaan op het edelmetaal.

Baruch: “This is the move in gold we have been waiting for. We are telling clients to buy as much gold as they are comfortable with and then we continue to ask ourselves on an hour-by-hour, day-by-day basis: is the trading doing what it’s supposed to do? As soon as that answer is “I don’t know,” is when you start reducing your position. However, until then we press this market”

Simon Derrick, Managing Director bij BNY Mellon, gaf aan dat Powell’s opmerkingen er voor zorgen dat de dollar nog meer onder druk komt te staan. Volgens Derrick zal de dollar de komende tijd hoogstwaarschijnlijk lager gaan, terwijl goud juist een bodem in prijs heeft weten te vinden.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, gaf aan dat er een materiële verandering in de dollar nodig is om goud hoger te zetten. Maar wanneer dat het geval is zal het weinig moeite kosten voor goud om snel flink hoger te gaan.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.