Speculanten zeer bearish over edelmetalen

Ondanks een recente prijsstijging de afgelopen dagen, kan je niet zeggen dat speculanten erg positief zijn gestemd over de edelmetalen. Voor de vijfde opeenvolgende week hebben hedgefondsen immers hun bullish blootstelling en posities aan goud afgebouwd, en zijn ze ronduit bearish geworden voor zilver. Dat blijkt uit de jongste handelsgegevens van de Commodity Futures Trading Commission.

Verschillende rapporten hebben aangetoond dat in de week tot 11 juli vermogensbeheerders hun speculatieve bruto long posities in Comex goudfutures met 6.161 contracten hebben afgebouwd tot 123.619. Tezelfdertijd zijn de short posities met 4.306 contracten toegenomen, tot 100.397.

Volgens Bart Melek, hoofd van de grondstoffenstrategie bij TD Securities, kan goud op middellange termijn nog wel een beetje hoger gaan. Beleggers passen immers hun verwachtingen over de rentevoeten bij. Volgens hem zal goud mogen blijven rekenen op de belangstelling van beleggers in de tweede jaarhelft.

Goud is niet het enige metaal dat zal kunnen profiteren van short covering. Zilver, waarop speculanten nu een netto short positie hebben, kan ook genieten van een mogelijke short covering wanneer het sentiment omslaat.

Net zoals bij goud zijn de posities in zilver sinds medio juni consistent verlaagd geweest. We spreken hier over een afname met 67% of een totaal van 254 miljoen ounce tijdens deze periode. Dit zorgt ervoor dat zilver nog forser zal outperformen wanneer het sentiment omslaat en beleggers weer positief gestemd worden voor de edelmetaalprijzen.

Zilver is altijd een turbo geweest op goud, en dat zal nu niet anders zijn. Beleggers die hiervan willen profiteren, positioneren zich nu al slim.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]